Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.04.2008

Voronin: Moldova doreşte să identifice o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, axată pe demilitarizarea şi interzicerea staţionării trupelor şi obiectivelor militare străine pe teritoriul naţional

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participat joi, 3 aprilie la lucrările Summitului Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) de la Bucureşti.

Potrivit presei bucureştene, delegatia moldoveană a asistat doar cinci ore la lucrările summit-ului NATO.

În discursul rostit în cadrul reuniunii, Voronin a menţionat că Moldova îşi depune toate eforturile pentru a atrage atenţia comunităţii internaţionale asupra situaţiei incerte în ceea ce priveşte conflictul din regiunea de est a ţării care, timp de peste 16 ani, rămîne o zonă de instabilitate ce afectează securitatea regională.

Şeful statului moldovean a spus că problema transnistreană, care alimentează un potenţial de insecuritate şi instabilitate nu doar pentru teritoriul Republicii Moldova, dar şi pentru întreaga regiune, rămîne încă nesoluţionată. „Sunt evidente efectele la scară regională ale acestui conflict, blocajele pe care le creează el pentru procesele de modernizare a Republicii Moldova, precum şi interferenţa problematicii transnistrene cu subiecte actuale de securitate internaţională cum ar fi Tratatul FACE, extinderea NATO, sistemele de apărare antirachetă în Europa sau cazul Kosovo”, a precizat Vladimir Voronin.

Preşedintele a reconfirmat şi cu ocazia acestui eveniment deosebit de important pentru dezbaterea subiectelor de securitate poziţia oficială a Moldovei: „noi dorim să identificăm o soluţie viabilă pentru problema transnistreană, care trebuie să se axeze pe demilitarizarea şi interzicerea staţionării trupelor şi obiectivelor militare străine pe teritoriul nostru naţional, în conformitate cu statutul recunoscut de neutralitate al Republicii Moldova, precum şi acordarea unui statut echitabil regiunii transnistrene în componenţa unei Moldove suverane, indivizibile şi integre din punct de vedere teritorial”.

De asemenea, Vladimir Voronin a reiterat faptul că, după 17 ani de la proclamarea independenţei sale, Moldova îşi doreşte sprijinul comunităţii internaţionale pentru evitarea polemicilor distructive privind identitatea naţională şi frontierele actuale spre a se putea concentra asupra realizării aspiraţiilor sale pro-europene, precum şi implicarea cât mai activă a tuturor părţilor pentru recunoaşterea neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova şi promovarea reintegrării ţării în baza dreptului internaţional.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei moldovene, în cadrul Summit-ului NATO, şeful statului Vladimir Voronin a purtat discuţii cu preşedintele Republicii Letonia, Valdis Zatlers, şi cu preşedintele Republicii Lituania, Valdas Adamkus.

Discuţiile cu cei doi şefi de stat au vizat relaţiile de cooperare a Republicii Moldova cu Letonia şi Lituania şi perspectiva extinderii şi aprofundării colaborării statului nostru cu cele două ţări baltice.

Preşedintele moldovean a exprimat mulţumiri atât autorităţilor letone, cât şi conducerii din Lituania pentru susţinerea fermă acordată Republicii Moldova în realizarea aspiraţiilor de integrare europeană a ţării noastre. A fost menţionat interesul sporit al părţii moldoveneşti pentru continuarea colaborării în domeniul promovării standardelor europene prin preluarea experienţei înaintate a celor două state în domeniul integrării europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus