Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-04-03/4560-4560.html
Data: Apr 3, 2008 (20:54)

ANRTI estimează pentru 2008 ritmuri sporite de creştere a pieţei serviciilor de acces la Internet

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) consideră că piaţa serviciilor de acces la Internet va creşte în anul curent cu ritmuri mai mari decât cele înregistrate în 2007. Acest pronostic se conţine în raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI) privind evoluţiile pieţei serviciilor transport date şi acces la Internet în anul 2007, raport elaborat în baza datelor statistice prezentate de furnizorii acestor servicii.

Specialiştii Agenţiei îşi argumentează estimările prin faptul că în ultimii doi ani această piaţă a înregistrat evoluţii dinamice, care au condus la creşterea substanţială a numărului de abonaţi la serviciile de acces la Internet, precum şi a numărului de conexiuni la reţeaua globală. Astfel, în 2007, numărul abonaţilor a crescut, faţă de 2006, cu 85,3% şi a depăşit cifra de 729,4 mii, dintre care 674,8 mii – sunt utilizatori ai serviciilor de Internet mobil. Ceilalţi 54,7 mii – utilizează serviciile de acces fix la Internet prin dial - up (linie telefonică obişnuită) şi în baza tehnologiilor de bandă largă (cu o viteză mai mare de 128 Kbps), fiecare abonament fiind folosit de mai multe persoane pentru a accesa reţeaua globală.

Totodată, în 2007 numărul total al conexiunilor la Internet, inclusiv cele de acces mobil efectuate în baza tehnologiei GPRS, a sporit mai bine de două ori şi a atins, pentru prima dată în ultimii ani, pragul de un milion 6,7 mii. Numărul conexiunilor la Internet în bandă largă a crescut cu 116,4% şi a depăşit nivelul de 47,1 mii. Peste 78 la sută din aceste conexiuni au fost efectuate în baza tehnologiei ADSL, care asigură servicii de acces la Internet de mare viteză. Deşi numărul conexiunilor în bandă largă s-a dublat, rata de penetrare a acestui tip de conexiuni, raportată la o sută de locuitori, – 1,38% - este foarte mică în raport cu ţările Uniunii Europene, unde rata medie este de circa 20 %.

Specialiştii Agenţiei explică situaţia dată prin lipsa competiţiei efective pe piaţa serviciilor de Internet în bandă largă. Dacă la Chişinău concurenţa între furnizorii acestor servicii se face simţită, atunci în raioanele republicii ea practic lipseşte. În opinia surselor citate, situaţia poate fi schimbată prin sporirea capacităţilor competitive ale acestei pieţe, lărgirea posibilităţilor de acces a operatorilor alternativi la reţeaua şi infrastructura deţinută de operatorul istoric SA „MOLDTELECOM”, precum şi prin extinderea opţiunilor de linii închiriate la preţuri rezonabile, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Specialiştii consideră că se impune extinderea implementării tehnologiei ADSL în localităţile rurale, promovarea tehnologiilor alternative, precum ar fi WiMAX, Internet prin cablu TV, FTTx (fibră optică), care vor permite de a spori accesibilitatea serviciilor de acces la Intrenet în bandă largă şi de a reduce decalajul digital existent între localităţile urbane şi cele rurale.

În 2007, pe piaţa serviciilor transport date şi acces la Internet au activat 41 de companii. Ele au înregistrat o cifră de afaceri de 226,3 mil. lei sau cu 17% mai mult decât în 2006. Primele trei poziţii pe această piaţă au fost deţinute, ca şi în 2006, de SA „MOLDTELECOM” cu o cotă de 48%, SA „Telemedia Group” - cu 11% şi SRL „STARNET” – cu o cotă de piaţă de 10%.