Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.04.2008

Centrala de la Cuciurgan a sistat livrarea energiei electrice către Rusia şi Belarus

Directorul genaral al întreprinderii Sergehi Sîskov a declarat ziariştilor că sistarea exporturilor s-ar datora, atât majorării de către Ucraina a tarifului pentru servicii de transport şi tranzit a energiei electrice, cât şi unor alte impedimente, pe care directorul a refuzat să le menţioneze. Centrala însă continuă să exporte energie electrică în România, care a devenit principala piaţă de desfacere. Potrivit lui Sîskov, pentru anul 2008, întreprinderea preconizează să exporte în România peste 500 mil. kWh de energie electrică.

Precum a fost comunicat anterior, centrla de la Cuciurgan (CERS Moldovenească) a început exportul de ernegie electrică în România în iulie 2007. Iniţial livrările constituiau 70-80 MWt, ulterior acestea au crescut şi la finele anului trecut atingeau până la 80 mil. kWh pe lună.

Conform datelor vamale moldoveneşti, CERS Moldovenească a exportat, în 2007, 554,1 mil. kWh de energie electrică în valoare de circa 24 mil. USD. Jumătate din acest volum a ajuns în România, prin intermediul unor firme off-shore. Dacă la ieşirea din Centrală energia electrică costă 4,5 cenţi SUA/kWh, apoi la intrarea în România ajunge la un preţ de 6,5 cenţi SUA/kWh.  

Livrarea energiei electrice în Rusia, cu tranzit prin Ucraina, au început în ianuarie 2007 şi erau efectuate prin metoda de compensare la nivelul de 400 MWt. Tot în 2007, centrala a început exportul de energie electrică în Belarus.     

În timpul vizitei din ianuarie 2008 a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin în Bulgaria a fost semnat un acord ce ar prevede efectuarea lucrărilor de repunere în funcţiune a liniei electrice de 400 kV CERS Moldovenească-Vulcăneşti-Isaccea-Dobrudja (Bulgaria) prin care în epoca sovietică se exporta energie electrică din Moldova în Bulgaria. Însă pentru reluarea exporturilor spre Bulgaria e nevoie de acordul României şi a structurilor europene, în special a UCTE (Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity).

Centrala de la Cuciurgan are 12 generatoare cu o capacitate instalată de 2520 MW şi este situată la frontiera cu Ucraina (regiunea Odesa). Generează energie electrică în baza a trei tipuri de carburanţi: cărbune, păcură şi gaz natural. În 2005 CERS Moldovenească a intrat în grupul „Inter RAO EĂS”.

Până la destrămarea URSS centrala de la Cuciurgan asigura cu energie electrică Moldova, regiunile de sud ale Ucrainei, Bulgariei, generând şi livrând anual 12-15 mlrd kWh. Consumatorilor din Moldova li se livra 40% din energia generată, celor din  Ucraina şi Bulgaria – câte 30%. Livrările în Bulgaria constituiau până la 6 mlrd. kWt şi au fost sistate în 1992. Pe LEA existente energia electrică produsă la CERS Moldovenescă poate fi livrată în Moldova, regiunile de sud ale Ucrainei, România, Bulgaria, Turcia şi ţărie din Balcani.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus