Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.04.2008

Deputaţii de la Tiraspol i-au dat lui Liţkai un „termen de încercare” de 3 luni

Deputaţii de la Tiraspol i-au dat lui Liţkai un „termen de încercare” de 3 luni

Sovietul suprem de la Tiraspol a decis să-l audieze repetat pe ministrul transnistrean de externe Valeri Liţkai peste 3 luni, urmând ca în acest termen Liţkai să întreprindă „măsurile necesare pentru impulsionarea activităţii MAE în vederea realizării eficiente a concepţiei de politică externă a Transnistriei”.

Miercuri, 2 aprilie, Valeri Liţkai, a fost chemat de sovietul suprem să prezinte raportul de activitate a ministerului privind realizarea Concepţiei politicii externe a rmn.

În discursul său, Liţkai a menţionat că adoptarea de către Duma de Stat a Rusiei a declaraţiei privind republicile nerecunoscute „nu constituie o înfrângere a Transnistriei, în pofida faptului că nu a fost menţionată posibiltatea recunoaşterii regiunii, spre desebire de Anhazia şi Osetia de Sud. Liţkai a afirmat că în documentul nu se arată că Transnistriei i-a fost refuzată recunoaşterea într-un viitor mai îndepărtat.

Explicând deputaţilor transnistreni poziţia Federaţiei Ruse privind relaţiile cu republicile nerecunoscute, şeful diplomaţiei transnistrene a menţionat că în cadrul consultărilor avute la  MAE rus, i-au fost prezentate nişte motive de ordin tactic, ce nu permit Moscovei , deocadată, să recunoască aceste republici. În special, a precizat Liţkai, Rusia are propriile conflicte interne, ca Cecenia, care nu îi permit să nu respecte integritatea teritorială a Moldovei şi Georgiei. „De aceea, Moscova a rugat să mai aşteptăm”, a spus ministrul transnistrean de externe.

Potrivit lui Liţkai, Rusia ca o superputere modernă şi pragmatică face tot posibilul pentru a  scinda GUAM, cel puţin pe o perioadă scurtă de timp. De asemenea, în opinia lui, Moscova consideră o mare victorie a diplomaţiei sale faptul că Moldova nu intenţionează să adere la NATO şi îşi confirmă neutralitatea. Pe de altă parte, Valeri Liţkai a menţionat că în cazul aparţiei unui pericol real, de exemplu, în Abhazia, Suhumi ar putea conta pe sprijinul din partea Rusiei. Însă în cazul Transnistriei, este o mare probabilitate că Ucraina nu va pemrite Moscovei să-şi întărească contingentul în regiune, a spus Liţkai. De aceea, în opinia ministrului, Rusia ia în calcul mai mulţi factori, unul dintre care este timpul. „Rusia are timp şi deocamdată noi nu am reuşit să o apropiem de unele acţiuni, pe care ea le consideră imprudente”, a subilniat şeful diplomaţiei transnistrene.

Eforturile întreprise pentru reluarea procesului de negocieri în format 5+2 vor fi fără vreun rezultat, consideră Liţkai

Şeful diplomaţiei transnistrene a comunicat deputaţilor sovietului suprem că în prezent aproape a fost finalizată pregătirea pachetului de documente privind reglementarea transnistreană, iar Tiraspolului i se propune să participe la un târg în problema delimitării competenţelor cu Chişinăul. Liţkai a menţionat că îbn cadrul consultărilor bilaterale în format 5+2 a fost examinat pactul internaţional prividn recunoaşterea neutralitţii Republii Moldovei şi „foaia de parcurs” privind implementarea deciziilor, ce ar putea fi adoptate în cadrul procesului de negocieri. El a spus că în urmă cu 4 luni Chişinăul a prezentat un plan de realizare a măsurilor de încredere, anunţând crearea grupurilor de lucru de profil, care trebuiau să colaboreze cu experţii transnistreni, însă de atunci „totul a rămas pe hârtie”.  

În opinia lui Liţkai, Moldova nu are nevoie de negocieri. „Gruparea lui Voronin vrea să rămână la putere, de aceea mimează activitatea în direcţia transnistreană şi se ocupă de PR”, a menţionat şeful diplomaţiei transnistrene, adăugând că reprezentanţii Tiraspolului încearcă să aducă toate acestea la cunoştinţa diplomaţilor ruşi, care însă consideră că preşedintele moldovean, aflat la finele carierei sale politice, este gata să cedeze.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus