Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.04.2008

Republica Moldova are un viitor alături de NATO, sugerează o reprezentantă a Congresului SUA

Republica Moldova are un viitor alături de NATO, sugerează o reprezentantă a Congresului SUA

Ellen Tauscher, membră a Congresului american, a declarat marţi la Bucureşti că o evoluţie a relaţiei dintre Republica Moldova şi NATO "se va întâmpla în viitor", dar a sugerat că un asemenea proces nu trebuie grăbit, fiecare ţară avansând "în ritmul propriu".

Ellen Tauscher, membră a Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite ale Americii, prezentă la Conferinţa de la Bucureşti organizată de The German Marshall Fund în marja summitului NATO, şi-a exprimat susţinerea pentru o integrare a Republicii Moldova în NATO, subliniind că "este important ca ţările din regiune să avanseze". Tauscher a spus că este "foarte important pentru România ca Republica Moldova să avanseze pe calea aceasta".

"Ţările trebuie să evolueze în propriul lor ritm în relaţiile cu NATO, să ducă la bun sfârşit reformele necesare. Procesul nu trebuie grăbit, dar cred că pe viitor acest lucru se va întâmpla şi pentru Republica Moldova", a conchis Tauscher.

Reprezentanta Congresului a reafirmat că "Georgia şi Ucraina ar trebui să primească MAP (Membership Action Plan - Planul de acţiuni în vederea aderării la NATO, considerat etapa premergătoare aderării propriu-zise - n.r.) în această săptămână", aşa cum au afirmat atât preşedintele Bush, cât şi preşedintele Băsescu, fiind un semnal putrenic că "aceste două ţări ar trebui să continue pe drumul reformelor şi al orientării către Vest".

În ceea ce priveşte îngrijorarea Rusiei legată de extinderea NATO, Tauscher a spus că Rusia nu are drept de veto în legătură cu aceste decizii ale NATO, dar a asigurat că SUA rămân deschise în a cultiva o relaţie solidă şi constructivă cu Rusia.

Republica Moldova are neutralitatea stipulată în Constituţie, iar preşedintele moldovea Vladimir Voronin s-a declarat în repetate rânduri împotriva integrării Republicii Moldova în NATO. Mai mult, Voronin declarase la mijlocul lunii martie că Rusia este gata să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în schimbul refuzului acesteia de a intra în NATO, iar Voronin vrea ca acest statut de neutralitate să fie garantat internaţional, printr-o declaraţie semnată de mari puteri.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la postul public de televiziune, în contextul discuţiei despre extinderea NATO, că obiectivul de politică externă a României este ca, pentru prima dată în istorie, ţara noastră să fie înconjurată de state aliate. Într-un interviu acordat TVR, şeful statului a precizat că, pe lângă invitarea Croaţiei, Albaniei şi Macedoniei şi includerea Georgiei şi Ucrainei în Planul de Acţiuni în vederea aderării la NATO, este nevoie de "o soluţie globală pentru regiune".

Sursa: NewsIn

Adriana Tarus

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus