Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.04.2008

Compania „Aeroport Catering” a implementat cu succes standardele ISO

Viceministru economiei si comertului Viorel Melnic a participat astazi,  31 martie la ceremonia oficiala de  inmanare a certificatelor de conformitate la standardele ISO 9001:2000 si ISO 22000:2005 intreprinderii de stat SA „Aeroport Catering”, ce este specializata in deservirea pasagerilor la bordul aeronavelor. „Aeroport Catering” este una din primele intreprinderi din Moldova, care a reusit sa implementeze cu succes un Sistem de Management al Calitatii Integrat. Sistemul in cauza, include in sine respectarea simultana a doua standarde internationale: ISO 9001:2000 - Sistem de management al calitatii si  ISO 22000: 2005 - Sistem de management al sigurantei alimentelor. Societatea pe actiuni „Aeroport Catering” a fost certificata in cadrul proiectului Bancii Mondiale "Ameliorarea competitivitatii in R.Moldova", fiind pregatita pentru certificare de catre Centrul pentru  productivitate si competitivitate din Moldova “ARIA”.

„Integrarea si implementarea acestor doua standarde a reesit din politica de dezvoltare a intreprinderii noastre si din necesitatile de asigurarea a garantarii indubitabile a  calitatii produselor intreprinderii „ – a mentionat Directorul general al intreprinderii  Elena Ciobanu.

Viceministru Viorel Melnic si-a exprimat increderea ca racordarea intreprinderii in cauza la standardele mondiale va spori simtitor competitivitatea  „Aeroport Catering” atit pe plan national cit si international.  Melnic a specificat, ca pe parcursul anilor 2007- 2008  Centrul  “ARIA”  a pregatit pentru certificare 10 intreprinderi, inca 20  fiind in curs de pregatire.

Dupa cum a fost anuntat anterior, incepind cu anul 2007  Ministerul Economiei si Comertului si proiectul Bancii Mondiale "Ameliorarea competitivitatii in R.Moldova"  implementeaza Mecanismul de Granturi de Confinantare /MGF/ pentru agentii economici care doresc sa obtina certificate ale sistemelor de management al calitatii in baza standardelor ISO.

Mecanismul de Granturi de Cofinantare prevede  rambursarea a 50 la suta din cheltuielile suportate de intreprindere pentru serviciile de consultanta la implementarea Sistemului de Management al Calitatii si cheltuilile aferente certificarii propriu-zise. Suma maxima de cofinantare constituie 10 mii de dolari SUA.

Bugetul Mecanismului de Granturi de Cofinantare pentru perioada anilor 2007-2009 este de 1,2 mln dolari SUA. MEC spera ca pina in anul 2009, peste 150 de intreprinderi din Moldova vor obtine certificate in domeniul sistemelor de management al calitatii prin MGF. In prezent, prin MGF circa 30 de intreprinderi au obtinut deja certificate de management al calitatii in baza standardelor ISO. Printre acestea se numara intreprinderile “Carahasani-Vin”, “Elit-Tur”, “Viorica-Cosmetic”, Fabrica de conserve din Cosnita etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus