Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-29/4504-4504.html
Data: Mar 29, 2008 (10:32)

Basarabenii devin mai usor rusi decat romani

Mai multe asociatii din Republica Moldova reclama Bucurestiul ca acorda extrem de greoi cetatenia romana pentru basarabeni. Anul trecut existau 800 de mii de cereri de acordare a cetateniei, in conditiile in care Chisinaul le interzice persoanelor cu dubla cetatenie sa detina functii in stat.Cetatenii moldoveni l-au intrebat pe secretarul de stat in Ministerul de Externe (MAE) Raduta Matache de ce obtin extrem de greu cetatenia romana, in timp ce Rusia a simplificat procedurile foarte mult. "Daca la Chisinau toata lumea imi spune acelasi lucru – ca procesul de redobandire a cetateniei nu merge suficient de rapid –, la Bruxelles i se reproseaza Romaniei ca acorda prea usor cetatenia moldovenilor", a aratat Matache. Joi un grup de basarabeni a adoptat la Cluj o proclamatie prin care se cere anularea regimului vizelor de calatorie in Romania pentru cetatenii Republicii Moldova.

Basarabenii au cerut acordarea cetateniei romane in cel mult un an de zile de la data solicitarii tuturor celor care au fost cetateni ai Regatului Romaniei. "Consideram ca se impune de urgenta, acum, la aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, ca autoritatile responsabile ale statului roman – Presedintia, Guvernul, Parlamentul – sa se implice in vederea crearii cadrului legislativ pentru reintegrarea in Romania a romanilor ramasi, fara voia lor, in afara tarii", se arata in proclamatie.

In 2007, 800.000 de cetateni ai Republicii Moldova si-au exprimat intentia sau au depus cereri pentru a obtine cetatenia romana, asta, in conditiile in care Chisinaul s-a opus deschiderii a doua noi consulate la Balti si Cahul.

Sursa: Romania libera

Cetăţenia română