Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-27/4495-4495.html
Data: Mar 27, 2008 (22:18)

Automobilele mai vechi de 7 ani importate în Moldova vor fi distruse la vamă

Organele vamale ar putea obţine dreptul de stabili preţul la unele mărfuri importate, precum şi de a distruge transportul auto şi mărfurile interzise pentru importul în Moldova. Acest fapt este prevăzut în proiectul de lege privind modificarea mai multor acte legislative, avizat miercuri de către comisia pentru politică economică, buget şi finanţe.

Potrivit proiectului de modificări la Legea cu privire la tariful vamal, în cazul în care lipsesc date ce ar confirma corectitudinea valorii în vamă a mărfii anunţate sau există temei de a considera că datele prezentate de declarant (importator) nu sunt veridice (sunt sub nivelul valorii lor de producere) şi/sau suficiente, autoritatea vamală este în drept să determine de sine stătător valoarea în vamă a mărfii,  aplicând una din cele 6 metode prevăzute de prezentul proiect. Totodată, potrivit modificărilor propuse la Codul vamal, mijloacele de transport auto care, la introducerea în Republica Moldova, nu au fost plasate în careva regim vamal sau destinaţie vamală pot fi înmatriculate la Ministerul Dezvoltării Informaţionale numai în baza deciziei comisiei create în acest scop de către Guvern. Mărfurile şi mijloacele de transport prohibite de a fi introduse pe teritoriul Republicii Moldova urmează a fi scoase în termen de până la 30 zile.

Proiectul propune adăugarea unui nou alineat la Codul cu privire la contravenţiile administrative, care ar prevede că nerespectarea obligaţiei de a scoate în termen de 30 de zile de pe teritoriul Moldovei a mărfurilor şi mijloacele de transport auto interzise importului se pedepseşte cu amendă  în mărime de 50 unităţi convenţionale. Potrivit aceluiaşi alineat, refuzul repetat de a scoate mărfurile şi mijloacele de transport auto atrage după sine confiscarea acestora. Conform modificărilor propuse la Codul Vamal, mijloacele de transport auto, caroseriile şi motoarele care, contrar prevederilor legislaţiei, nu au fost scoase de pe teritoriul vamal al Moldovei şi au fost confiscate, vor fi distruse. Distrugerea se va efectua în baza deciziei unei comisii guvernamentale create în acest scop.