Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-27/4490-4490.html
Data: Mar 27, 2008 (21:45)

Chirtoacă: La mulţi ani Basarabiei! La mulţi ani României!

Primarul oraşului Chişinău a urat "La mulţi ani Basarabiei! La mulţi ani României!" cu ocazia împlinirii a 90 de ani de la votarea, la Chişinău, a unirii celor două ţări, transmite Mediafax.

Dorin Chirtoacă a participat, joi, alături de preşedintele Traian Băsescu şi de patriarhul BOR, la sediul Institutului Cultural Român, la vernisajul expoziţiei de documente şi fotografii legate de Unirea Basarabiei cu ţara, în 1918.

Preşedintele Traian Băsescu l-a invitat pe Chirtoacă să ia cuvântul, iar acesta a ţinut să ureze "La mulţi ani Basarabiei şi la mulţi ani României!".

Chirtoacă a amintit faptul că exact în urmă cu un an a fost arestat la Chişinău, alături de colegi ai săi împreună cu care a încercat să depună flori la statuia lui Ştefan cel Mare de la Chişinău şi la mormintele membrilor Sfatului Ţării, care, în 1918, au votat unirea cu România. Chirtoacă a adăugat că, la un an de la acea arestare, este primar al Chişinăului şi se află alături de preşedintele României şi de patriarhul Daniel, la Bucureşti, la aniversarea a 90 de ani de la votarea Unirii.

Potrivit lui Chirtoacă, acest fapt arată că într-un singur an lucrurile pot evolua. El a adăugat că rămâne de văzut cum pot evolua lucrurile în anul următor şi în următorii zece ani, "astfel încât centenarul Unirii Basarabiei cu România să aibă loc în alte împrejurări". "La mulţi ani Basarabiei! La mulţi ani României!", a spus din nou Chirtoacă, la finalul discursului, fiind aplaudat de cei prezenţi.

În aceeaşi zi primarul Chişinăului a fost primit de preşedintele Băsescu la Palatul Cotroceni. În cadrul întrevederii, şeful statului român şi Primarul general al Municipiului Chişinău au discutat aspecte referitoare la modernizarea administraţiei locale. La finalul întâlnirii, domnul Dorin Chirtoacă i-a oferit Preşedintelui României un dar simbolic: o reproducere după o fotografie cu membrii Sfatului Ţării de la 27 martie 1918 şi două vase de ceramică tradiţională, cu pământ de la Chişinău.