Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-27/4482-4482.html
Data: Mar 27, 2008 (07:50)

Ziua: Basescu - mesaj catre Basarabia

Presedintele Traian Basescu ar putea emite astazi, la aniversarea a 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu tara, o pozitie categorica privind responsabilitatea patriei-mama fata de romanii despartiti de bolsevism in urma cu 64 de ani si consecintele Pactului Ribbentrop Molotov.

Actul Unirii, redactat si semnat in urma cu 90 de ani de presedintele Sfatului Tarii de la Chisinau, Ion Inculet, vice-presedintele Pantelimon Halippa si secretarul Sfatului Tarii, Ion Buzdugan, consfintea ca Basarabia, "de azi inainte si pentru totdeauna se uneste cu mama ei Romania".

Astazi, cand Basarabia romana este impartita intre actuala Republica Moldova si Ucraina, ambele inca puternic marcate de regimul sovietic, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a ales, pentru a marca evenimentul, sa se intalneasca la Bucuresti cu tanarul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, sa participe la o expozitie cu documentele Unirii si sa rosteasca un cuvant pentru tinerii romani de pe ambele maluri ale Prutului. Chirtoaca urmeaza sa se mai vada cu primarul Capitalei, Adriean Videanu, sa participe, de la ora 14.00, la conferinta publica "Basarabia la rascruce" desfasurata la sediul ArCub din strada Batistei 4 si sa sustina o prelegere, dupa ora 17.00, la Facultatea de Sociologie. Seara, cei trei oficiali romani ar putea fi prezenti incepand cu ora 19.30, la concertul care se va desfasura in Piata Universitatii, sub deviza "Bucuresti si Chisinau impreuna in Europa". Manifestarile, aflate sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, sunt organizate de Fundatia pentru Romania si Organizatia Studentilor Basarabeni - Bucuresti, care vor depune coroane, in cursul diminetii, la mormintele artizanilor Unirii aflate la Manastirea Cernica.

Sursa: Ziua