Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-26/4470-4470.html
Data: Mar 26, 2008 (21:40)

Lupu şi Mizsei au subliniat importanţa elaborării unui nou acord al Moldovei cu UE

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, Marian Lupu a avut o întrevedere cu Kalman Mizsei, Reprezentant special al UE în ţara noastră.  

Interlocutorii au discutat evoluţia procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, starea actuală a reformelor democratice din ţara noastră, fiind menţionată, totodată, necesitatea continuării transformărilor interne şi ajustării domeniilor prioritare pentru dezvoltarea social-economică a ţării. 

Oficiali au abordat în mod deosebit procesul de implementare a Planului de Acţiuni RM - UE. În context, Marian Lupu şi-a exprimat încrederea că Raportul de Evaluare al Comisiei Europene, care va fi publicat la începutul lunii aprilie curent, va oferi o apreciere obiectivă şi echilibrată a evoluţiei şi realizărilor Republicii Moldova. 

A fost, de asemenea, subliniată importanţa lansării unor negocieri pe marginea unui cadru juridic mai avansat al relaţiilor cu Uniunea Europeană, care ar rezulta în elaborarea unui document nou de cooperare. Interlocutorii au optat ca noul acord să prevadă apropierea graduală a Republicii Moldova de cele patru libertăţi europene. 

Părţile, de asemenea, au abordat o serie de aspecte ce se referă la soluţionarea  problemei transnistrene, pronunţându-se în context pentru reluarea cât mai grabnică a procesului de negocieri în cadrul formatului 5 plus 2. Oficialii au subliniat şi necesitatea consolidării dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului.

A fost reiterat ataşamentul pentru soluţionarea conflictului în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi reafirmat faptul că o eventuală soluţie a diferendului trebuie să fie negociată în cadrul formatului extins 5 + 2.