Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.03.2008

Compania „RED UNION FENOSA” a majorat investitiile planificate pentru anul 2008

Conform noului său plan de investiţii pentru 2008, modificat la solicitarea Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi aprobat ulterior de ANRE, compania „RED UNION FENOSA” urmează să facă în cursul anului investiţii în valoare de peste 187,1 mil. lei. Luând în calcul şi planurile de investiţii ale RED Nord şi RED Nord – Vest evaluate la 118,2 mil. lei, volumul investiţiilor ce vor fi efectuate în anul 2008 de către  întreprinderile de distribuţie a energiei electrice din republică se va ridica la 305,3 mil. lei.

Anatol Saracuţa, şeful direcţiei audit a Agenţiei, a comunicat că iniţial RED UNION FENOSA a solicitat pentru 2008 un plan investiţional de 178,4 mil. lei, însă ANRE nu l-a acceptat în întregime. El a precizat că agenţia n-a acceptat toate volumele de investiţii solicitate pentru procurarea şi implementarea diferitor programe informatice, sisteme suplimentare de evidenţă şi control al fluxurilor de energie şi a cerut suplimentarea sumelor planificate pentru extinderea reţelelor electrice de distribuţie, astfel, ca în anul 2008 să fie realizate toate proiectele parvenite de la autorităţile publice locale.

Potrivit sursei citate, compania a revăzut structura investiţiilor şi a majorat alocaţiile  planificate pentru dezvoltarea reţelelor electrice. Astfel, investiţiile pentru extinderea reţelelor au fost majorate de la 19,3 mil. lei până la 31,7 mil. lei, iar suma alocaţiilor în reţelele electrice s-a ridicat la 137,4 mil. lei, ceea ce constituie 73,4% din volumul total al investiţiilor prevăzute pentru anul curent. Celelalte investiţii vor fi efectuate în sisteme de evidenţă a energiei electrice, în tele- radio comunicaţii, sisteme de automatizare,  securitate, tehnică de calcul, instrumente şi dispozitive, programe informatice, în edificii, construcţii, unităţi de transport, etc.  Anterior, ANRE a aprobat planul de investiţii al RED Nord în sumă de 75,7 mil. lei şi cel al RED Nord Vest – în valoare de 42,5 mil. lei. Peste 80% din totalul investiţiilor planificate vor fi utilizate pentru  reconstrucţia, renovarea şi extinderea reţelelor de distribuţie. Astfel, RED Nord – Vest va investi în aceste scopuri 34,4 mil. lei, iar RED Nord - 60,9 mil. lei. 

Conform Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor la energia electrică, ANRE aprobă planurile investiţionale anuale ale RED –urilor în conformitate cu cerinţele specificate în acest act normativ. Investiţiile efectuate conform planurilor aprobate de ANRE se iau în calculul costului de capital, parte componentă a tarifelor, iar cele efectuate  în afara planului - numai în cazurile când au un impact economic pozitiv asupra obiectivelor prevăzute în aceste planuri.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus