Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-25/4465-4465.html
Data: Mar 25, 2008 (22:39)

Sergiu Mocanu: Marian Lupu trebuie să părăsească Partidul Comuniştilor şi să conducă o nouă forţă democratică care va învinge în alegerile din 2009

Ex-consilierul prezidenţial, liderul mişcării “Acţiunea populară”, Sergiu Mocanu a dat citirii marţi, în cadrul unei conferinţe de presă un apel către preşedintele legislativului Marian Lupu, în care îi propune acestuia să intre în opoziţie. “Ceea ce îţi pot oferi eu este invitaţia în opoziţie, invitaţia la luptă şi umărul meu de prieten sincer. Mi-ar plăcea să pot spune peste ani că prietenul meu Marian Lupu, nu a acceptat rolul de mascotă cu faţă umană a unui regim oligarhic, dictatorial şi anacronic, că Marian Lupu a consolidat oamenii de bun-simţ pentru readucerea Republicii Moldova pe făgaşul normalităţii”, se arată în apelul lui Mocanu.Potrivit lui Mocanu, soarta, ci nu Voronin, i-a dat lui Lupu un capital politic. „Dumneata alegi: ori valorifici acest capital în interes public, ori completezi prematur galeria de trofee politice a lui Voronin, alături de Snegur, Lucinschi şi, mai recent, Tarlev. Altfel zis, ori vei fi lupul ambiţios, devorator de dictatură, ori vei fi mielul delicios de pe masa sărbătorilor de Paşte a lui Voronin”, a menţionat Mocanu. El a spus că a făcut aceasta propunere acum, deoarece consideră că acum este momentul ca Marian Lupu să plece. Potrivit lui, Marian lupu nu trebuie să aştepte ca Voronin să-l decoreze întâmplător sau nu cu ordine, aşa cum a fost decorat Tarlev „post-mortem”, referindu-se la statutul politic al ex-premierului. “De un an de zile, aşa precum aţi simţit, aşa cum s-ar spune româneşte, Marian Lupu face gaură în peisaj, adică nu corespunde locului în care se află”, a declarat Sergiu Mocanu.Mocanu a precizat că apelul este adresat lui Marian Lupu din partea sa personal, nu din partea Acţiunii Populare. El a spus că nu a avut în prealabil convorbiri cu Marian Lupu pe marginea apelului.

În caz dacă Marian Lupu îi va accepta “provocarea”, Mocanu a spus că îi va propune un plan bine pus la punct pentru a crea a forţă nouă democratică, pe care ar putea să o conducă Marian Lupu, o aşa-zisă “forţă a treia”, care ar putea învinge în alegerile parlamentare din 2009 şi prelua conducerea în Republica Moldova.Potrivit lui Mocanu, Marian Lupu este un om cumsecade şi anume această cumsecădenie îl împiedică să plece din PCRM. Marian Lupu a dat deja o replică la apelul lui Mocanu, menţionând că este un om matur şi are suficientă experienţă pentru a lua decizii importante în ceea ce priveşte viitorul său politic. „Decizia îmi aparţine”, a declarat el solicitat de jurnalişti înainte ca Mocanu să susţină conferinţa de presă. De fapt, Mocanu se aştepta la un asemenea răspuns, menţionând că Lupu ar putea „s-o scalde în şapte ape”. Înrebat de ce totuşi a venit cu acest apel, Sergiu Mocanu a răspuns că acesta constituie o provocare pentru Lupu, care trebuie să spună odată tranşant: pleacă sau rămâne.

“Această declaraţie îl poate impinge pe Marian Lupu să facă o declaraţie tranşantă, deoarece toată lumea nu este mulţumită de răspunsurile scăldate în şapte ape, care existau la toate întrebările cu care era asaltat Marian Lupu”, a spus Mocanu.Amintim că preşedintele legislativului Marian Lupu, pe parcursul anului trecut, a făcut mai multe aluzii la faptul că ar putea părăsi PCRM şi forma un nou partid. Întrebat ulterior de jurnalişti, Marian Lupu dădea răspunsuri evazive. Spre, exemplu, întrebat recent de ziarista Lorena Bogza în cadrul emisiunii “În profunzime” a postului PROTV, dacă va rămâne până la finele campaniei electorale în PCRM sau va pleca, Marian Lupu a răspuns: “Veţi vedea”.