Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.03.2008

Noul executiv de la Chişinău ar putea fi investit în câteva zile

Noul executiv de la Chişinău ar putea fi investit în câteva zile

„Prezentarea componenţei noului guvern de către premierul desemnat Zinaida Greceanîi la Parlament este o chestiune de zile şi nu de săptămâni sau luni”, a declarat marţi presei, preşedintele Parlamentului Marian Lupu.

Întrebat în ce măsură este definitivată componenţa noului guvern, Marian Lupu a spus că asupra acesteia „se lucrează, se negociază” şi aceste discuţii vor fi încheiate curând. Referindu-se la calitatea noului cabinet de miniştri, Marian Lupu a declarat că se aşteaptă la de la noul cabinet o nouă calitate a politicilor – economice, sociale, democratice – care ar fi într-o mai mare corespundere cu aspiraţiile noastre europene.

Potrivit unor surse, noul guvern de la Chişinău va fi învestit şi îşi va începe activitatea până la sfârşitul săptămânii curente. Premierul desemnat a propus mai multor miniştri din guvernul Tarlev să-şi păstreze portofoliile. Toate candidaturile sunt coordonate cu preşedintele Vladimir Voronin şi vor fi apoi discutate şi în cadrul grupului parlamentar al comuniştilor, majoritar în Parlamentul de la Chişinău. Joi, noul guvern ar urma să voteze noul cabinet de miniştri, iar vineri membrii noului Executiv ar putea să-şi depună jurământul.

În sprijinul acestor afirmaţii vine faptul că pe ordinea de zi a Parlamentului pentru ziua de joi a fost inclus un proiect suplimentar de lege, care prevede modificarea Legii cu privire la Guvern.

Graba cu care majoritatea comunistă vrea să investească noul Guvern se datorează şi faptului că Parlamentul se reuneşte în şedinţă plenară doar două zile pe săptămână, iar săptămâna viitoare la Chişinău va sosi în vizită de lucru premierul rus Victor Zubkov.

Amintim că Vasile Tarlev şi-a dat demisia la 19 martie curent, după care preşedintele Voronin l-a decorat cu Ordinul Republicii. Tarlev a spus atunci că mulţi dintre miniştri din guvernul său şi-ar putea menţine posturile. La o săptămână de la demisia Guvernului, preşedintele Voronin vine cu o listă de funcţionari ai administraţiei publite centrale, pe care îi decorează „pentru muncă prodigioasă şi înalt profesionalism”. Astfel, conform unui decret prezidenţial, Ordinul “Gloria Muncii” i-a fost conferit ministrului Economiei şi Comerţului, Igor Dodon. Directorului Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Valentin Mejinschi i-a fost conferit Ordinul „Credinţă Patriei”, clasa III. Cu Medalia „Meritul Civic” au fost decoraţi directorul Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru, Alexandr Bannicov, prim-şef adjunct al Aparatului Guvernului, Roman Cazan, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Sergiu Puşcuţa şi consilierul principal de stat din cadrul Aparatului Guvernului, Nicolae Ungureanu.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus