Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-25/4450-4450.html
Data: Mar 25, 2008 (09:19)

La 28 aprilie la Bruxelles va fi examinat viitorul relaţiilor moldo-comunitare

Acest fapt a fost menţionat în cadrul întrevederii viceprimierului, ministrului de externe moldovean Andrei Stratan cu ambasadorul Sloveniei în Moldova cu sediul la Kiev Primoz Seligo.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, relaţiile moldo-comunitare au fost abordate în contextul evoluţiilor discuţiilor privind viitorul cadru juridic între RM şi UE şi importanţa adoptării unei decizii favorabile RM pe perioada Preşedinţiei slovene la Uniunea Europeană.

În acest context, a fost solicitat suportul Preşedinţiei în exerciţiu în vederea includerii subiectului viitoarelor relaţii moldo-comunitare pe agenda Reuniunii Consiliului pentru Afaceri Generale şi Relaţii Externe ai UE din 28 aprilie curent. La capitolul relaţiilor RM cu UE au mai fost menţionate ca realizări importante progresul înregistrat în implementarea Planului de Acţiuni RM-UE, cooperarea în cadrul Misiunii EUBAM, inaugurarea Centrului Comun de Vize, intrarea în vigoare a acordurilor de facilitare a regimului de vize şi readmisie, beneficierea de Preferinţele Comerciale Autonome începând cu 1 martie curent, precum şi aprecierile UE privind conlucrarea cu autorităţile moldoveneşti în ceea ce priveşte parteneriatul de mobilitate. De notat că, potrivit unui raport al experţilor independenţi din Moldova, realizat de Expert-Grup, Republica Moldova a obţinut un progres minor-moderat la capitolul implementării părţii economice a Planului de Acţiuni RM-UE. În raportul de screening realizat de „Expert-Grup” se arată că implementarea părţii economice a Planului de Acţiuni UE-RM a avansat inegal, iar progresul în ansamblu putea fi mult mai vizibil decât cel efectiv realizat.