Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.03.2008

Rusia vrea să „rublizeze” CSI-ul

 „Administraţia concernului Gazprom analizează posibilitatea de a trece la achitarea în ruble ruseşti a plăţilor pentru livrarea gazului în ţările Comunităţii Statelor Independente în legătură cu instabilitatea sistemului financiare mondial. Experţii susţin că această măsură este acum rentabilă pentru companiile energetice ruse, dar, deocamdată, nu se ştie cum vor reacţiona vecinii Rusiei”, scrie luni „Nezavisimaia Gazeta” .

Vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al concernului „Gazprom” Andrei Kruglov a menţionat că efectuarea plăţilor în ruble pentru consumul de gaze este foarte actuală, dar nu se ştie când ar putea fi aplicată această schemă.

Kruglov nu a exclus însă că prima etapă în schema respectivă ar presupune utilizarea rublei ruseşti ca mijloc de plată pentru gaz pentru ţările CSI.

Directorul direcţiei analiză de piaţă a băncii Sobinbank Aleksandr Razuvaev a amintit că variana includerii Belarusului în zona rublei a fost examinată încă la începtul acestui deceniu, însă atunci preşedintele belarus Alekdandr Lukaşenko declara că ar trebui să existe două centre de emitere a rublei - la Moscoca şi la Minsk, fapt cu care Kremlinul nu a fost de acord. În opinia analistului, declaraţia lui Kruglov poate fi examinată împreună cu alte idei, expuse la Krasnoiarsk de către preşedintele ales Dmitri Medvedev, precum şi cu ideile prezentate de ministrul finanţelor Aleksei Kudrin, care s-a pronunţat pentru crearea zonei rublei pe teritoriul CSI şi crearea la Moscova a unui centru financiar mondial.

"Cuvintele lui Kruglov se potrivesc în acest context, deoarece dacă exportul nostru energetic va fi efectuat în valuată naţională, atunci aceasta nu numai că va spori cererea pentru ruble, dar şi va contribui la formarea unui astfel de centru", a spus analistul, adăugând că ţările CSI vor putea fi legate de rublă cu mult mai uşor, iar companiile Gazprom şi Rosneft "vor deveni promotorii acestui proces" şi "vor îndeplini voinţa politică a Kremlinului". De asemenea, el nu a exclus că procesul de trecere a achitării plăţii pentru gaze în rubla rusească ar putea demara încă din acest an, iar pe viitor acesta ar putea fi extins şi peste hotarele CSI. Analistul companiei Antanta Kapital, Timur Hairulin, citat de Nezavisimaia Gazeta, este de părere că ideea plăţilor efectuate în ruble pentru gazul rusesc are sorţi de izbândă mai ales în spaţiul ţărilor CSI, care utilizează rubla rusească ca pe o valută de rezervă, după dolar, astfel încât din partea acestora nu va exista o atitudine de repulsie faţă de schema Gazpromului.

„Nezavisimaia Gazeta” menţionează însă că nu toate ţările din CSI vor avea o reacţie pozitivă faţă de planurile Gazprom, pentru că rubla în unele ţări este percepută ca parte a trecutului unui imperiu apus. Pe de altă parte, scrie cotidianul rus, nu este de neglijat aspectul fortificării rublei faţă de dolar. Nu pot fi excluse însă şi "reacţiile de bumerang", de exemplu o posibilă cere a Aşhabadului de a calcula plăţile pentru gazul turkmen în manaţi. Tradiţional, scrie „Nezavisimaia Gazeta”, resursele energetice sunt negociate în dolari. În acelaşi timp, urmare a deprecierii dolarului, reprezentanţi ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au declarat recent că în viitor ar putea utiliza euro în calitate de valută de referinţă la calcule.

Experţi ruşi susţin  că siguranţa rublei este garantată de creşterea Produsului Intern Brut, estimată la 1,3 trilioane USD. Dacă preţul la gaz va fi stabilit în dolari, iar plăţile efectuate în ruble, pentru ţările CSI nu va fi nici o diferenţă. Dacă însă preţurile vor fi stabilite în ruble, aceste state vor înregistra pierderi, deoarece vor fi nevoite să plătească mai mult, consideră experţi ruşi citaţi de „Nezavisimaia Gazeta”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus