Trimite e-mail | Printeaza
IT
24.03.2008

ANRTI estimează pentru 2008 o creştere a numărului operatorilor de televiziune digitală

Investiţiile în dezvoltarea serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale au crescut, în 2007, comparativ cu 2006, mai bine de două ori şi au atins cifra de 42,5 mil. lei. Din această sumă 36,6 mil. lei au fost investite în sectorul serviciilor TV şi 5,9 mil. lei – în serviciile de radiodifuziune, informează Agenţia Naţională pentru Reglementare în Telecomunicaţii şi Informatică (ANRTI).

Directorul adjunct al ANRTI Ion Pochin a comunicat că cea mai mare parte a mijloacelor băneşti - 35,6 mil. lei sau 83,8% din volumul total - au fost investite în echipamente de reţea, pentru implementarea noilor tehnologii, precum ar fi televiziunea digitală şi cea prin satelit, extinderea reţelelor TV prin cablu, îmbunătăţirea calităţii serviciilor prestate.

Agenţia consideră că în anul curent investiţiile în acest sector vor continua să crească cu ritmuri sporite, factor ce va stimula concurenţa şi diversificarea ofertelor lansate de operatori, în particular a celor bazate pe tehnologia digitală, care, la rândul său, va da posibilitate consumatorilor să aleagă programe TV de o calitate înaltă, la preţuri avantajoase, a menţionat Pochin. El a precizat că ANRTI estimează pentru 2008 creşterea  numărului de operatori ce vor presta servicii de televiziune digitală.        

Potrivit datelor prezentate ANRTI de către furnizorii serviciilor de difuzare şi retransmisie  a programelor audiovizuale, în perioada de raport aceştia au înregistrat o cifră de afaceri de circa 147,9 mil. lei, în creştere cu 66,8% faţă de anul 2006. Vânzările realizate de operatorii din sectorul TV prin cablu au constituit 69,5 mil. lei, a celor din sectorul TV prin eter (inclusiv în standardul MMDS) – 53,9 mil. lei, iar a celor ce prestează servicii de radiodifuziune – 24,4 mil. lei. Venitul mediu lunar per utilizator a serviciilor TV prin cablu a constituit 40, 32 lei, ceea ce înseamnă că acesta practic s-a menţinut la nivelul anului 2006.

Conform aceloraşi date, numărul utilizatorilor de servicii TV prin cablu a sporit cu 22,8 % şi a depăşit cifra de 163 mii. Estimările operatorilor de pe această piaţă arată că cererea pentru asemenea servicii depăşeşte cifra de 310 mii de potenţiali utilizatori.     

La începutul anului 2008 la ANRTI erau înregistraţi 232 titulari de licenţe tehnice pentru construirea şi/sau întreţinerea, exploatarea, precum şi crearea posturilor de televiziune şi radio. Dintre aceştia, 158 - sunt autorizaţi să furnizeze servicii TV prin cablu, 33 – TV prin eter şi 41 – servicii de radiodifuziune.

Potrivit legislaţiei în vigoare, ANRTI eliberează licenţe generale şi individuale pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii, precum şi licenţe tehnice pentru posturile de radio şi TV pe perioada valabilităţii licenţelor de emisie şi a autorizaţiilor de retransmisie acordate acestora de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Taxa pentru eliberarea licenţei se varsă integral în bugetul statului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus