Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.03.2008

Zinaida Greceanai este candidatul la funcţia de premier

Zinaida Greceanai este candidatul la funcţia de premier

Serviciul de presă al Preşedinţiei a comunicat că şeful statului, Vladimir Voronin, a consultat joi, membrii fracţiunilor parlamentare privind desemnarea Zinaidei Greceanîi în calitate de candidat pentru funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova. În urma consultărilor, candidatura Zinaidei Greceanâi la funcţia de premier va fi propusă oficial în cadrul şedinţei plenare de vineri a Parlamentului.

Potrivit Constituţiei, Zinaida Greceanîi urmează să înainteze Parlamentului spre adoptare, în termen de 15 zile de la desemnarea oficială, programul de activitate al noului Guvern şi întreaga listă a Executivului. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul a cel puţin 52 de deputaţi din 101.

Biografia Zinaidei Greceanîi

Născută la 7 februarie 1956 în regiunea Tomsc, Federaţia Rusă.

A absolvit Colegiul Financiar-Economic din Chişinău şi Universitatea de Stat din Moldova. Specialitatea economist.

După absolvirea Colegiului, din 1974 pînă în 1991, activează în funcţia de contabil superior, inspector superior, inspector-revizor superior, şeful secţiei bugetare în Direcţia financiară Briceni.

Din anul 1991 pînă în anul 1994 este şef al secţiei bugetare - şef adjunct al Direcţiei economico-financiare Briceni, vicepreşedinte-interimar al Comitetului Executiv, raionul Briceni, şef-interimar al Direcţiei raionale finaciar-economice.

Din 1994 pînă în 1996 este şef adjunct al Direcţiei generale elaborarea şi analiza bugetului, şef al secţiei bugetelor locale a Departamentului bugetului, Ministerul Finanţelor.

Din 1996 pînă în 2000 este şef al Direcţiei generale elaborarea şi sinteza bugetului, director al Departamentului bugetului.

Din 2000 pînă în 2001 este viceministru al finanţelor.

În anii 2001-2002 – prim-viceministru al finanţelor.

La 8 februarie 2002, în conformitate cu Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, este numită în funcţia de ministru-interimar al finanţelor, iar la 26 februarie 2002 - ministru al finanţelor.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2005, este numită în funcţia de ministru al finanţelor.

Prin Decretul Presedintelui Republicii Moldova, la 10 octombrie 2005, este numita in functia de Prim-viceprim-ministru.

Căsătorită, mamă a doi copii

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus