Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-19/4410-4410.html
Data: Mar 19, 2008 (23:02)

Reacţii de la Bucureşti privind demisia lui Tarlev

În România, demisia guvernului Tarlev a produs surpriză, dar nu a determinat o schimbare de atitudine, transmite Newsin.

"Nu pot să spun că îmi este indiferent, dar este o problemă de politică internă în care nu avem noi căderea să facem comentarii", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu la finalul şedinţei de guvern de miercuri. "Moldova trebuie să se comporte ca un stat cu instituţii puternice şi în cazul în care se înregistrează demisia guvernului există mecanisme care să permită buna funcţionare şi, evident, întreg procesul politic pentru învestirea unui alt guvern", a adăugat premierul român.

România urmăreşte  cu "maxim interes" ceea ce se întâmplă la Chişinău şi aşteaptă numirea unui nou guvern după demisia lui Tarlev, dar indiferent de aceasta România nu îşi schimbă preocupările legate de Republica Moldova, a declarat miercuri ministrul afacerilor externe Adrian Cioroianu. România va sprijini în continuare, potrivit lui Cioroianu, apropierea Moldovei faţă de Uniunea Europeană. Şeful diplomaţiei a asigurat că "indiferent de formula guvernului de la Chişinău, preocupările şi priorităţile României sunt de a sprijini proiectele coerente care aduc Republica Moldova mai aproape de UE".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, consideră demisia premierului moldovean ca fiind o strategie de campanie electorală a preşedintelui Voronin, care simte că începe să piardă teren înaintea alegerilor generale de anul viitor, în timp ce preşedintele PD-L, Emil Boc, şi-a exprimat speranţa că noul premier al Moldovei va duce o politică externă de apropiere faţă de România şi Uniunea Europeană.