Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-18/4384-4384.html
Data: Mar 18, 2008 (09:20)

Comisia Europena va acorda Moldovei asistenţă pentru combaterea traficului ilicit de materiale radioactive şi nucleare

În perioada 11-14 martie 2008 un grup de experţi ai Comisiei Europene s-a aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, cu scopul de a lansa un nou proiect TACIS de asistenţă în domeniul combaterii traficului ilicit de materiale radioactive şi nucleare.

Proiectul prevede stabilirea unor relaţii de cooperare internaţională, acţiuni comune şi schimb de experienţă în domeniul combaterii traficului ilicit de materiale radioactive şi nucleare. Noul Proiect mai prevede implementarea unor tehnologii noi în domeniu şi acordarea de asistenţă tehnică Serviciului Vamal, inclusiv dotarea şi dezvoltarea unui punct de trecere al frontierei în vederea asigurării unui control eficient în domeniul traficului de materiale radioactive şi nucleare.

În timpul vizitei experţii Comisiei Europene s-au întrunit cu specialişti din cadrul Serviciului Vamal, fiind puse în discuţie necesităţile organelor vamale şi posibilităţile de soluţionare a acestora în cadrul Proiectului. Pentru a face o evaluare mai adecvată a situaţiei, experţii au întreprins vizite la Biroul vamal Leuşeni, Postul vamal Aeroport şi la Centrul de instruire pentru colaboratorii vamali.

Proiectul respectiv îi va permite Serviciului Vamal să-şi consolideze capacităţile de control, prevenire şi combatere a încălcărilor reglementărilor vamale.