Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-15/4365-4365.html
Data: Mar 15, 2008 (13:16)

Ghenadie Abaşchin: Preţul la gazele ruseşti pentru Moldova în trimestrul II al anului 2008 va constitui, conform datelor preliminare, 211 USD pentru o mie metri cubi

Preşedintele consiliului de administrare al întreprinderii moldo-ruse „Moldovagaz” SA Ghenadie Abaşchin a menţionat că preţul final va fi precizat până la 10 aprilie curent, conform formulei stipulate în contractul de livrare, după procesarea informaţiei privind dinamica preţurilor pe piaţa mondială la produsele petroliere în ultimele 9 luni, inclusiv luna martie curent.

Ghenadie Abaşkin a spus că preţul la gaze pentru Moldova se formează în baza contractului pe termen lung semnat cu „Gazprom”-ul, până în 2011. Începând cu 1 ianuarie 2008, calculele preliminare au arătat un preţ de 191 USD petru o mie metri cubi, însă după ajustarea la dinamica evoluţiei preţurilor la produsele petroliere, inclusiv din decembrie anul trecut, preţul de achiziţie al gazelor pentru Moldova în I trimestru s-a redus până la 187,8 USD.

Preşedintele consiliului de administrare al „Moldovagaz” a accentuat faptul că elaborarea unei formule speciale a permis excluderea contextului politic din procesul de formare a preţurilor la gazele naturale ruseşti. El nu a exclus faptul că, ţinând cont de preţul la păcură şi derivatele din petrol în martie 2008, faţă de februarie, preţul final de achiziţie la gazele livrate în Moldova, începând cu trimestrul II 2008, ar putea depăşi puţin preţul orientativ, deoarece este luată în calcul evoluţia din ultimele 9 luni.

Ghenadie Abaşchin a spus că la începutul săptămânii viitoare va prezenta Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică a Moldovei informaţia privind chimbarea preţului de achiziţie la gaze. Agenţia urmează să adopte decizia privind tarifele la gaze pentru consumatorii finali, bazate pe calculele conform metodologiei. Totodată, vor fi luate în calcul aşa factori ca preţul „de intrare” a gazelor pentru Moldova, previziunile cursului valutei naţionale faţă de dolar, dinamica importului gazelor în ţară etc.