Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.03.2008

Radioascultătorii postului Vocea Basarabiei au fost citaţi de Procuratura generală

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media au constatat cu îngrijorare că organele de drept din Republica Moldova nu numai că ignoră demersurile în legătură cu cazurile tot mai numeroase de încălcare a libertăţii presei şi libertăţii de exprimare, de îngrădire a accesului la informaţie, ci şi iniţiază acţiuni ce cad sub incidenţa legilor ce apără aceste drepturi. 

Într-o decaraţie difuzată vineri, 15 martie, se arată că mai mulţi participanţi la emisiunea interactivă „Forum”, difuzată de postul de radio „Vocea Basarabiei”, au fost vizitaţi recent de colaboratori ai Direcţiei Generale de Urmărire Penală din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care le-au cerut să facă depoziţii în legătură cu opiniile expuse în cadrul emisiunii respective.

Citarea radioascultătorilor s-a făcut, conform poliţiei, în cadrul dosarului penal intentat postului „Vocea Basarabiei” de către Procuratura Generală (20 decembrie 2007), sub acuzaţia că acesta ar fi difuzat „ mesaje pasibile a fi calificate drept chemări publice la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale ori la violarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova”.

„Invitarea radioascultătorilor la poliţie trezeşte nedumerire, în condiţiile în care redacţia dispune de înregistrările emisiunilor respective şi ar putea să le pună la dispoziţia anchetatorilor. Este ciudat şi faptul că, în pofida stipulărilor legale, Procuratura Generală nu a informat redacţia postului „Vocea Basarabiei” despre faptul că ar fi început urmărea penală, nu i-a prezentat vreo motivaţie scrisă şi nu i-a cerut să facă depoziţii în acest sens”, se arată în declaraţia ONG de media.

Trezesc dubii şi acţiunile ofiţerilor Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei, care au descins la redacţie sub pretextul că la „Vocea Basarabiei” s-ar fi comis... fraude financiare şi este necesară verificarea modului de cheltuire a granturilor obţinute din România.

Însă la solicitarea redacţiei de a prezenta un document legal ce ar fi justificat efectuarea controlului, reprezentanţii Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei au prezentat ulterior autorizaţia eliberată de Procuratura Generală privind iniţierea urmăririi penale în legătură cu difuzarea de către „Vocea Basarabiei” a unor „ mesaje pasibile a fi calificate drept chemări publice la răsturnarea sau schimbarea prin violenţă a orânduirii constituţionale ori la violarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova” (!).

De notat că ofiţerii Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei au eşuat să descopere vreo fraudă financiară la „Vocea Basarabiei”. Implicarea acestora  în operaţiuni ce nu au legătură cu corupţia, ci cu libertatea de exprimare, este cu atât mai îngrijorătoare, cu cât Centrul de Combatere a Crimelor Economice şi Corupţiei are reputaţia  de instrument al puterii împotriva opoziţiei.

Şi întrebările care le sunt puse participanţilor la emisiunea „Forum” – De când, cât de des şi de ce ascultă postul „Vocea Basarabiei”? De ce vorbesc la acest post? – denotă mai degrabă intenţii de intimidare, atât a radioascultătorilor, cât şi redacţiei „Vocii Basarabiei”, decât intenţia de a stabili adevărul. Dacă se dorea stabilirea adevărului, lucrul acesta se putea face demult, ascultându-se înregistrările. Constatăm cu această ocazie şi atitudinea ostilă a organelor de forţă faţă de instituţiile mass-media care oferă acces opoziţiei şi difuzează opinii critice la adresa guvernării.

Un alt caz de discriminare a mass-media pe criterii nedemocratice s-a înregistrat zilele trecute, în timpul „Masleniţei”- sărbătoare populară organizată de minorităţile slave. Gardienii preşedintelui Parlamentului au împiedicat echipa PRO TV să-l filmeze pe dl Marian Lupu într-un cadru neoficial, în timp ce altor posturi TV, considerate a fi loiale puterii, nu li s-a aplicat această interdicţie. 

„De menţionat că deteriorarea situaţiei mass-media în Republica Moldova a devenit şi mai evidentă după ce preşedintele Voronin a ordonat colaboratorilor Serviciului de Informaţii şi Securitate să efectueze controlul surselor de finanţare a partidelor şi a presei independente, în contextul declanşării neoficiale a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2009. 

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media cer autorităţilor să pună capăt practicii de hărţuire şi de intimidare a mass-media, de îngrădire a accesului jurnaliştilor la evenimente de interes public după criterii ideologice şi politice.

Facem apel către societatea civilă din RM să se solidarizeze cu jurnaliştii şi să sprijine presa independentă în faţa atacurilor tot mai concentrate din partea guvernării comuniste”, se mai arată în declaraţia semnată de Centrul Independent de Jurnalism, Asociaţia Presei Independente,

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus