Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-13/4354-4354.html
Data: Mar 13, 2008 (23:08)

Igor Smirnov: Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sus au mai multe drepturi la statalitate decât Kosovo

„Vom utiliza precedentul Kosovo. Este foarte important să demonstrăm presei că acea comunitate rămasă din URSS s-a realizat. Avem dreptul la statalitate, chiar şi din punctul de vedere al noilor reguli de formare a lumii”, a declarat liderul transnistrean Igro Smirnov într-un interviu acordat agenţiei RIA „Novosti”.

Referindu-se la negocierile cu Chişinăul, Smirnov a spus că Transnistria este dispusă să înceapă procesul de negocieri. „Dar negocierile trebuie să fie desfăşurate în scopul normalizării relaţiilor cu Moldova, pe principii egale”, a accentuat el.     

Smirnov a atras atenţia asupra faptului că România oferă Moldovei anual  2,5-3 miii burse universitare şi acest fapt continuă deja 15 ani. „Acest fapt poate avea consecinţe. Se pregăteşte baza statului unitar, ceea ce constituie doar o chestiune de timp. Ei nici nu trebuie să se unească: frontierele pot fi deschise, există o limbă comună, drapelul românesc, imnul. Autorităţile Moldovei au anulat alfabetul chirilic şi au trecut la ce latin” , a menţionat Smirnov.

Preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol Evgheni Şevciuk de asemenea consideră că Transnistria are mai multe drepturi asupra independenţei faţă de Kosovo. El a menţionat că desore republicile nerecunoscute toţi vorbesc astăzi din punctul de vedere al provinciei Kosovo.

Şevciuk a propus Dumei de Stat să examineze problema privind formatul relaţiilor cu Transnistria, precum şi crearea unui mecanism de preferinţe pentru companiile ruseşti ce investesc în economia republicii.