Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-13/4336-4336.html
Data: Mar 13, 2008 (09:17)

Romania libera: Romania refuza experimentul Basarabia

Romania este singurul vecin al republicii Moldova care nu participa la exercitiile din poligonul de incercare pus la dispozitie de Vladimir Voronin. Presedintele moldovean si-a scos tara la mezat, incercand sa  demostreze ca este singurul care poate rezolva incalceala in care se afla micul stat. La licitatie, favorita este Rusia, in vreme ce Romania, s-a declarat dezinteresata inca din 1992, cand s-a retras de la masa negocierilor privind Transnistria, iar marile puteri democratice nu s-au decis inca daca merita sa atraga Republica Moldova in sfera de influenta occidentala.

Lipsa unei viziuni coerente pe termen lung, combinata cu sentimente de inferioritate si de frustrare fata de Rusia au transformat Bucurestiul in spectator al dramelor istorice care se desfasurau dincolo de malul autohton al Prutului. Tacerea, lasitatea si tendinta de baltire a politicii externe romanesti au impins de fapt Chisinaul in bratele Moscovei. In 2005, cand Traian Basescu, proaspat presedinte, a incercat sa-l convinga pe omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, ca cea mai buna cale pentru Republica Moldova ar fi revenirea in frontierele vechi ale Romaniei, diplomatia noastra fie nu a avut destule argumente, fie nu a reusit sa negocieze cu Rusia si cu NATO conditii satisfacatoare. In orice caz, Voronin a vorbit atunci public despre un plan de unire cu Romania, la fel cum zilele acestea comenteaza tratativele de integrare a Transnistriei in Republica Molodova pe care le duce cu reprezentantii Kremlinului.

Dupa ce relatiile cu Republica Moldova s-au racit, Traian Basescu a recunoscut ca "Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu noi in UE". Cu alte cuvinte, au existat si alte variante, iar esecul negocierilor a contribuit, probabil, la inghetarea dialogului incrucisat Bucuresti-Chisinau-Moscova. Intre timp, fie diplomatii romani n-au stiut cum sa reia discutiile, fie au intervenit amanunte complicate de piesele miscatoare ale puzzle-ului unei regiuni care nu-si gaseste linistea. Romania a fost insa exclusa inca o data de pe tabla de sah a Republicii Moldova, iar declaratiile prin care Traian Basescu insista sa sustina Chisinaul pe drumul sau european sunt privite daca nu cu ostilitate, cel putin cu iritare de oficialii de peste Prut. In acelasi timp, Vladimir Voronin, antrenat intr-un perpetuu spectacol ambulant, anunta ca a ajuns la un acord de principiu cu Rusia, potrivit caruia Kremlinul promite sa recunoasca Transnistria ca parte a Republicii Moldova, daca aceasta refuza sa adere la NATO. Rusia neaga, dar se exerseaza pe acest teritoriu pe care prefera sa-l mentina sub propria influenta, cu atat mai mult cu cat a creat cel de-al doilea Kaliningrad pe teritoriul moldovean, in regiunea transnistreana. Aceasta zona este inca o enclava puternic militarizata, plasata strategic intre Ucraina si Balcani, unde Moscova si-a depozitat, dupa caderea Cortinei de Fier, armamentul pe care il retrasese din Europa Centrala si de Est. Transnistria a fost proiectata de strategii Kremlinului ca o rascruce intre Ucraina, Romania si Marea Neagra, iar defunctul general Lebed, comandant al Armatei a 14-a a Rusiei, stationata la Tiraspol, avertiza ca, atunci cand Rusia va pierde aceasta zona, "va pierde influenta in intreaga regiune".

Din aceasta perspectiva, integrarea Transnistriei in Republica Molodva, fie si sub forma de regiune autonoma, ar putea fi un pas mic, dar important spre afilierea Chisinaului la Federatia Rusia-Belarus si o fandare definitiva in afara Europei. Romania mai poate inca interveni, daca vrea, in experimentele care se fac pe spatiul Basarabiei, sub imperativele vanitatii lui Voronin, dar fara sa invoce providenta istorica sau idealurile uzurpate. Mai mult, Bucurestiul are interesul sa intervina in aceste experimente, fiindca evenimentele de la granita, eventuala relaxare a traficului cu arme si droguri din zona transnistreana, dar si extinderea mafiei din regiune ar putea avea efecte directe, poate chiar dramatice asupra Romaniei.

Deocamdata insa, Traian Basescu spune ca "asteapta sa fie gasita" o solutie in acord cu "dreptul legitim al Republicii Moldova la integritate teritoriala", sugerand ca e nevoie de "un exemplu diferit" de cel din Kosovo. Nu este totusi clar de ce un "exemplu diferit" ar fi in favoare Romaniei, cata vreme Transnistria atarna ca o piatra de moara de picioarele Basarabiei.

Sursa: Romania libera

Sabina Fati