Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-12/4332-4332.html
Data: Mar 12, 2008 (23:19)

Raportul SUA: În Moldova puterea executivă, cea legislativă şi cea judecătorească sunt masiv influenţate de către preşedinţie

Raportul ministerului american de externe consacrat respectării drepturilor omului în Moldova în anul 2007 notează că, deşi, în general, guvernul de la Chişinău respectă drepturile omului, totuşi,. „forţele poliţieneşti îi bat pe cei reţinuţi” şi îi izolează iar condiţiile din închisori rămân extrem de dure, transmite BBC .

Raportul trece în revistă o serie de cazuri concrete în care cetăţeni moldoveni au fost maltrataţi, subliniind că CEDO a emis mai multe sentinţe în care le-a dat dreptate celor care s-au plâns de tratamente inumane sau degradante. Totodată, forţele de securitate au hărţuit sau intimidat uneori opoziţia politică, atrage atenţia raportul care semanalează şi „relatări credibile” privind corupţia din rândurile poliţiei şi justiţiei - cazuri de mituire sau influenţare politică a unor procurori şi judecători - precum şi unele arestări sau percheziţii operate arbitrar şi ilegal.

În privinţa libertăţii presei, Ministerul de Externe al SUA notează că Guvernul modovean a încercat să influenţeze mass media şi să-i intimideze pe ziarişti.

Sunt, de asemenea, menţionate restricţii ale dreptului de întrunire, refuzul de a înregistra unele culte religioase, discriminarea împotriva femeilor, copiilor, romilor sau a homosexualilor. Raportul tratează separat regiunea de Est a Moldovei, notând că scorul autorităţilor de aici în materie de respectarea drepturilor omului e foarte slab.