Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-12/4330-4330.html
Data: Mar 12, 2008 (22:44)

Duma de Stat nu va adopta nici o decizie în privinţa Abhaziei şi Osetiei de Sud

“În cadrul audierilor parlamentare va avea loc un schimb de opinii raţional, interesant şi efficient”, a presupus vicepreşedintele comitetului Dumei de Stat pentru relaţii externe Leonid Sluţki. Potrivit lui, Duma de Stat nu intenţionează să pună la îndoială integritatea teritorială a Georgiei, în rezultatul audierilor privind problemele globale din spaţiul CSI la 13 martie curent.

“Poziţia Rusiei se bazează pe prevederile dreptului internaţional şi preşedintele FR a declarat în repetate ori că noi recunoaştem suveranittea şi integritatea teritorială a Georgiei, parte componente ale căreia sunt Abhazia şi Osetia de Sud”, a menţionat Sluţki, citat de Itar-Tass.

Totodată, potrivit agenţiei „Regnum”, directorul departamentului pentru Kaucaz al Institutului CSI din Rusia Mihail Alexandrov consideră că în contextul Kosovo, Rusia va realiza varianta Taiwan. Alrxandrov consideră că nu se va ajunge până la recunoaşterea formală a Abhaziei, Osetiei de Sud şi a Transnistriei. Potrivit lui, recunoaşterea de către Rusia a acestor teritorii nu este logică, deoarece Moscova nu recunoaşte proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo. El nu exclude că în cadrul variantei Taiwan, Rusia îşi va deschide reprezentanţe în Abhazia şi Osetia de Sud şi extinderea colaborării economice cu aceste teritorii. Alexandrov a menţionat că problema recunoaşterii oficiale a Abhaziei şi Osetiei de Sud va deveni mai actuală doar în cazul în care Georgia va adera la NATO.  

Fostul vicepreşedinte al Dumei de Stat a Rusiei Serghei Baburin declarat pentru agenţia „Regnum” că  în actuala conducere a Rusiei există forţe care ar putea adopta o deizie politică principială nu privind recunoaşterea republicilor auoproclamate, ci privind stabilirea cu acestea a unor relaţii normale interguvernamentale. Baburin a spus că Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria sunt recunoscite deja, deoarece participă cu statut de părţi egale în procesele de reglementare a conflictelor.

„Pentru mine nu există problema statelor nerecunoscute. Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria – sunt rămăşiţe ale Uniunii Sovietice, care au rămas fidele Constituţiei URSS, când sepratismul a învins în Moscova, Tbilisi, Chişinău şi alte capitale ale republicilor unionale. Eu recunosc integritatea teritorială a Georgiei, însă Abhazia şi Osetia de Sud nu au nici o atribuţie faţă de ea, deoarece Georgia a ieşir din URSS deja fără aceste teritorii”, a declarat Baburin.    

Precum a declarat preşedintele comitetului Dumei de Stat pentru relaţii cu CSI, Alexei Ostrovski, la 13 martie în Duma de Stat a Rusiei vor avea loc audieri privind reglementarea conflictelor pe teritoriul CSI şi privind solicitările Abhaziei, Osetiei de Sud şi a Transnistriei de recunoaştere a independenţei lor de către Rusia. Ostrovski a menţionat că preşedinţii parlamentelor din cele trei republici nerecunoscute vor lua cuvântul în regim deschis, după care audierile vor continua cu uşile închise.

Directorul Institutului Ţărilor CSI Constntin Zatulin a declarat pentru Pravda.ru că la audieri nu vor fi prezente delegaţiile Georgiei şi Moldovei. El a menţionat că după ce un parlamentar din Georgia a respins în cea mai grosolană formă posibilitatea unui dialog, refuzând să vină la Moscova, deputaţii ruşi au decis să nu-i invite în Duma de Stat pe reprezentanţii Georgiei pentru a nu transforma Dumei într-o tribună pentru atacurile în adresa Rusiei.