Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.03.2008

Constantin Zatulin: Este incorect când poziţia rusă este expusă de cealaltă parte la negocieri, în timp ce Rusia nu ştie nimic despre aceasta

„Moldova nu trebuie să recurgă la şmecherii mărunte pentru a obţine rezultatul scontat la negocierile privind reglementarea transnistreană”, a declarat pentru agenţia „Regnum” deputatul Dumei de Stat a FR („Rusia Unită”) Constantin Zatulin, directorul Institutului ţărilor CSI, comentând declaraţiile preşedintelui Voronin, potrivit cărora Rusia ar fi dispusă să susţină includerea Transnistriei în componenţa Moldovei cu statut de autonomie în schimbul neaderării Moldovei la NATO.

Zatulin a spus că nu a auzit până acum de vreo declaraţie a persoanelor oficiale ale Rusiei în acest sens. „Va fi un bun prilej de a pune aceste întrebări în cadrul audierilor parlamentare în Duma de Stat din 13 martie. Deocamdată nu a fost făcută nici o declaraţie din partea reprezentanţilor sau participanţilor la negocieri”, a spus Zatulin.

Deputatul rus consideră că preşedintele Voronin este interesat să plătească un preţ cât mai mic pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei şi să facă cât mai puţine cedări în cadrul negocierlor. „Consider inoportun să se discute poziţia rusă în interpretarea lui Voronin”, a spus Zatulin. În opinia lui, Moldova trebuie să formuleze pentru Transnistria o propunere mai largă, care nu ar lăsa dubii că pur şi simplu nişte deputaţi transnistreni vor intra în coponenţa actualului legislativ de al Chişinău, ci va fi efectuată o reformatare a statului pe principii federative, dar nu unitare, despre care vorbeşte preşedintele Voronin. „Aceasta ar înseamna împuterniciri clar stabilite ale subiecţilor federaţiei, în cazul dat ale Transnistriei. Nimic din cele spuse de Voronin nu este clar, deşi, în general, salut dorinţa lui de a merge în întâmpinare şi de a se aşeza la masa de negocieri, dorinţă, pe care nu a manifestat-o anterior”, consideră deputatul rus.

Pe de altă parte, preşedintele Mişcării Europene din Moldova, Andrei Popov a declarat pentru ProTV Chişinău că propunerile lui Voronin privind reglementarea transnistreană, menţionate în interviul acordat ziarului rus „Kommersant”, ar fi viabile, însă nu sunt reale şi fezabile, deoarece Rusia ar dori mult mai mult în schimbul reunificării Moldovei decât simpla renunţare la aderarea la NATO. Potrivit lui Popov, este doar o aparenţă că Chişinăul ar fi ajuns la o înţelegere cu Moscova. „Chişinăul şi-ar fi dorit foarte mult să fie aşa, probabil că şi Occidentul şi-ar fi dorit ca problema să fie soluţionată anume aşa. Însă sunt convins că preţul pe care îl va cere Moscova pentru a susţine o reglementare va fi mult mai mare. Moscova are nevoie de nişte pârghii reale prin care să-şi asigure capacitatea de a controla şi de a menţine Moldova în sfera sa de influenţă”, a apus Popov.

Printre aceste pârghii, Popov a spus că dacă Rusia ar fi să accepte o reglementare, atunci aceasta ar fi în parametri mult mai apropiaţi de memorandumul Kozak şi pachetul de documente ar trebui să conţine şi alte condiţii, precum staţionarea forţelor ruseşti şi controlul prin reprezentanţii transnsitreni în structurile guvernamentale şi parlamentare ale Moldovei.

De notat că la 13 martie în Duma de Stat sunt preconizate audierile în problema recunoaşterii independenţei celor trei republici nerecunoscute Transnistria, Anhazia şi Osetia de Sud.

 

 

Cititi si:  

NewsIn: Voronin îşi dezvăluie în Kommersant planurile elaborate cu Moscova în privinţa Transnistriei

Preşedintele Vladimir Voronin a detaliat marţi, într-un interviu acordat cotidianului rus Kommersant, condiţiile negociate cu Moscova pentru reglementarea conflictului cu Tiraspolul, confirmând dorinţa Rusiei ca R.Moldova să rămână un stat neutru, în care Transnistria va fi o a doua regiune autonomă

Rusia este gata să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în schimbul refuzului acesteia de a intra în NATO, iar documentele în acest sens ar putea fi semnate în viitorul apropiat, a declarat Vladimir Voronin în interviul pentru Kommersant în care sugerează totodată că Republica Moldova ar putea să iasă din GUAM, o organizaţie regională pe care Moscova o percepe ca antirusă.  Preşedintele Voronin a spus că factorul de bază care îl face optimist în ceea ce priveşte o apropiată soluţionare a conflictului transnistrean este foarte buna relaţie cu Rusia stabilită în ultimul timp.  Potrivit lui Voronin, la Moscova nu mai există forţe sau grupări care să împiedice reglementarea transnistreană, pentru că "au fost curmate fluxurile financiare ilegale" prin regiunea transnistreană odată cu introducerea monitorizării frontierei moldo-ucraineane de către misiunea EUBAM, iar Chişinăul a înregistrat întreprinderile transnistrene, permiţându-le să desfăşoare activităţi economice externe legale.

"Atât timp cât nu exista niciun fel de control la frontieră, era linişte. Când am început să impunem un anumit control, autorităţile de la Tiraspol au început să protesteze şi să spună că cei de la Chişinău sugrumă economic regiunea, că impun blocadă economică. Pentru a înţelege că lucrurile nu stau aşa, trebuie doar comparate volumele comerţului extern ale Transnistriei în 2005 şi în 2007, când la Chişinău s-au înregistrat peste 90% dintre agenţii economici transnistreni - vom observa că a existat o creştere a exporturilor cu 19%. Aşadar, problema constă nu în aşa-numita blocadă, ci în faptul că au fost suprimate canalele care nu intrau în statistica oficială şi care aduceau venituri fabuloase, venituri pe care autorităţile transnistrene le împărţeau cu acele forţe despre care vorbeam mai sus", a explicat Vladimir Voronin.

Trei documente, plus neutralitate garantată internaţional

Şeful statului moldovean a dat asigurări că nu există negocieri secrete cu Moscova pe marginea reglementării transnistrene. Potrivit lui Voronin, conflictul va fi soluţionat în baza Legii privind principiile statutului Transnistriei, adoptată de Parlamentul moldovean în 2005. În baza acestei legi a fost elaborat proiectul propriu-zis al statutului, cu drepturile şi obligaţiile părţilor, cu forma de guvernare în Transnistria după unificarea ei cu Moldova. În dezvoltarea acestui proiect este adoptat şi un mecanism de garanţii prin care Chişinăul şi Tiraspolul se obligă să îndeplinească această lege şi "foaia de parcurs" care îi este anexată, adică un grafic cu toate măsurile ce urmează să fie realizate: când vor fi unificate sistemele monetare, crearea de organe vamale unice pe tot perimetrul Republicii Moldova şi multe altele.

"Acestea sunt cele trei documente de bază pe care noi le includem în pachetul de reglementare. În ultimul timp a apărut necesitatea adoptării în plus a unei declaraţii privind recunoaşterea neutralităţii permanente a Republicii Moldova. În Constituţie, ţara noastră este şi acum neutră. Dar acum ar fi de dorit că acest statut să mai fie fixat şi într-o declaraţie prin care toată lumea să recunoască neutralitatea noastră. Acest document trebuie să fie semnat de toate părţile care participă la procesul de negocieri în formatul 5+2, cu excepţia Tiraspolului. Adică Republica Moldova, ca stat suveran, şi de asemenea Rusia, Ucraina, SUA, UE şi OSCE. Proiectul acestei declaraţii este în pregătire", a declarat preşedintele Voronin în interviul publicat marţi de Kommersant.

Întrebat care este reacţia SUA şi UE faţă de această intenţie a Chişinăului, preşedintele Voronin a spus că "fiecare stat decide singur dacă să fie sau nu neutru".

"Este afacerea noastră internă. Noi nu cerem acceptul lor, ci solicităm recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate", a spus Voronin, adăugând că nu vede cear  împiedica SUA şi UE să-şi pună semnătura pe o asemenea declaraţie. "Dacă cineva se gândeşte că Moldova, cu o asemenea formulare, ar putea avea probleme pe viitor la capitolul eurointegrare, vă spun că nu este adevărat. Nimeni nu condiţionează eurointegrarea prin aderarea la NATO", a mai spus liderul de la Chişinău.

Întrebat dacă nu este îngrijorat de faptul că, după eventuala aderare a Ucrainei la NATO, Republica Moldova va ajunge să fie "strânsă" între ţări membre ale NATO, Voronin a spus că geografia nu poate fi schimbată şi Republica Moldova va fi "un stat-tampon, cu statut neutru".

Liderul moldovean a adăugat că declaraţia respectivă este un al patrulea document din pachetul de reglementare. Iar celelalte trei sunt deja gata. "La întâlnirea de dinaintea summitului CSI cu Vladimir Putin am discutat despre faptul că trebuie reluate negocierile în formatul 5+2, cu o singură chestiune pe agendă - examinarea acestui pachet de documente. Mai mult, aceste negocieri, la propunerea noastră, ar trebui să decurgă în regim de sesiune. Nu cum se face de obicei - ne-am întâlnit, am vizitat obiectivele turistice ale unui oraş sau altul şi ne-am despărţit. Reprezentanţii părţilor trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să lucreze atât cât va fi necesar pentru a adopta întreg pachetul", a mai spus Voronin.

Moldova nu va fi federaţie, ci stat unitar, cu două entităţi autonome

Şeful statului moldovean a precizat că documentele prevăd un statut de autonomie pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova.

Următorul pas ar fi, potrivit lui Voronin, semnarea documentelor negociate la nivelul şefilor de stat, după care va fi realizată "foaia de parcurs", astfel încât va fi foarte bine dacă până în preajma alegerilor parlamentare din 2009 problema transnistreană va fi soluţionată. În acest caz, în Parlament vor ajunge şi deputaţi din partea Transnistriei şi în felul acesta se va ţine cont de interesele întregii ţări. "Mi-aş dori foarte mult ca în noul Parlament să intre şi transnistreni", a declarat Voronin.

Liderul de la Chişinău a dat asigurări că se va aşeza la masa de negocieri şi îi va strânge mâna lui Igor Smirnov, chiar dacă anterior spusese că nu o va face, dar numai dacă va fi pusă problema reglementării definitive a conflictului transnistrean. "Ambiţiile mele personale nu trebuie să domine asupra intereselor naţionale", a explicat preşeditele moldovean.

Transnistria, potrivit proiectelor elaborate, urmează să devină "autonomie cu atribuţii republicane largi", iar Republica Moldova nu va fi transformată într-o federaţie, ci va fi un stat unitar cu două entităţi teritoriale autonome – Găgăuzia şi Transnistria. Transnistria îşi va păstra stema, drapelul, limbile de stat – moldovenească, rusă şi ucraineana, a precizat Voronin.

"Doar Vladimir Putin putea să depăşească" momentul refuzului planului Kozak, din care au fost preluate "multe elemente şi poziţii"

Întrebat de reporterul de la Kommersant cum participă SUA şi UE la actualele negocieri, "despre care, în urma deselor vizite la Chişinău ale adjunctului secretarului Consiliului rus de Securitate, Iuri Zubakov, s-a creat impresia că se poartă exclusiv în formatul Voronin-Zubakov", şeful statului moldovean a spus că misiunea lui Zubakov este una cu mult mai amplă decât problema transnistreană.

"Misiunea lui Zubakov a fost de a ne scoate din impasul în care s-a ajuns după anul 2003, după eşecul Memorandumului Kozak. Nu a fost o sarcină uşoară şi s-a reuşit doar datorită efortului lui Iuri Zubakov şi personal al lui Vladimir Putin. Doar Vladimir Putin putea să depăşească ceea ce s-a întâmplat atunci. Meritul lui Zubakov constă în faptul că avem acum un pachet de documente şi ne-am apropiat de soluţia problemei. Dar nu putem pune punct aici. Dacă aceste consultări s-ar fi purtat doar cu Zubakov, am fi rămas în zona secretomaniei şi am fi suspectaţi de purtarea unor negocieri separate pe la spatele celorlalţi participanţi la proces. Dar noi îi informăm pe partenerii noştri despre toate chestiunile pe care vrem să le rezolvăm împreună cu Rusia. Când presa occidentală scria că totul se face în secret, adunam personal pe toţi ambasadorii statelor UE şi îi informam în detaliu despre ceea ce am decis sau am convenit. Subiectele erau discutate şi cu reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA. O anumită doză de confidenţialitate bineînţeles că există. Dar în curând nici aceasta nu va mai avea niciun sens. Nu va mai fi nevoie să fim secretoşi", a spus Voronin.

Preşedintele moldovean a mai declarat că din celebrul Memorandum Kozak au fost preluate pentru proiectul viitorului statut "multe elemente şi poziţii", pentru că "există principii care au fost inventate deja de mult". Voronin a spus că la întâlnirea cu Putin i-a propus acestuia ca viitoarele negocieri să aibă loc fie la Sankt-Peterburg, fie la Helsinki.

Concesii economice pentru Transnistria

Potrivit lui Voronin, privatizările făcute în regiunea transnistreană, majoritatea implicând companii ruseşti, vor rămâne valabile, chiar dacă anterior Parlamentul moldovean a adoptat o lege prin care toate privătizările efectuate în regiune fără acceptul Chişinăului sunt declarate nule. Legea respectivă a fost deja anulată, spune Voronin.

Voronin s-a arătat dispus să preia şi datoriile Transnistriei la gaze, de peste 1,6 miliarde dolari, în numele cauzei reunificării ţării. "Ştim cine este responsabil de această datorie, pentru că populaţia a plătit mereu pentru gaze, dar plăţile nu au fost transferate Gazpromului. Vom rezolva problema împreună cu Rusia şi UE. Poate că ne va ajuta şi Rusia în numele procesului de reunificare, în care are un rol-cheie", a sugerat Voronin.

Forţe civile de garantare în locul soldaţilor ruşi din Transnistria

Întrebat despre soarta soldaţilor ruşi din Transnistria după o eventuală reglementare, Voronin a spus că şi aceştia vor trebui să se conformeze statutului de neutralitate al Republicii Moldova. "Misiunea de pacificare pe Nistru a fost dusă la bun sfârşit încă de mai mulţi ani în urmă, iată de ce acum Chişinăul pune problema unor forţe civile de garantare", a afirmat Voronin. "Admitem prezenţa observatorilor civili, dar nu a militarilor. Şi asta, pentru că încă mai există două armate - moldovenească şi transnistreană. Dar în perspectivă văd Moldova nu doar neutră, dar şi demilitarizată", a continuat preşedintele moldovean.  "Nu vrem să schimbăm pacificatorii ruşi pe pacificatori din alte state. Şi nici nu cred că Moldova interesează prea mult din punct de vedere strategic în Occident", a mai spus liderul de la Chişinău.

Moldova ar putea ieşi din GUAM

Referindu-se la calitatea de membru al GUAM - organizaţie regională ce reuneşte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Moldova -, Voronin a spus că, iniţial, la crearea organizaţiei - pe care, de altfel, Moscova o consideră antirusă - era declarat drept obiectiv de bază construirea unei conducte de gaze Odesa-Brod. "Dar când m-am uitat pe harta traseului acestei conducte, am văzut că ocoleşte Moldova la mare depărtare. Iar anul trecut chiar au început tot felul de ciudăţenii. S-au pornit discuţiile despre crearea propriilor forţe de pacificare. Am întrebat – pentru ce? Cică, pentru că avem cu toţii conflicte. Şi ce dacă?, am mai întrebat – avem cu toţii forţe de pacificare recunoscute internaţional, de ce să mai creăm altele noi? Le-am spus – terminaţi cu jocurile astea! Şi slavă domnului deciziile în GUAM sunt adoptate prin consens şi când noi am refuzat să semnăm documentul, idea în final s-a spart ca un balon", a arătat preşedintele moldovean.

Întrebat de reporterul de la Kommersant dacă Moldova ar putea urma exemplul Uzbekistanului ieşind din GUAM, Voronin a spus că asemenea decizii sunt adoptate de Parlament. "Dar, în general, participarea la oricare organizaţie trebuie să fie eficientă. Dacă nu este, nu există nici interes. Iar dacă nu există interes, participarea este împovărătoare. Perspectiva GUAM-ului nostru este neclară. Dacă nu va exista interes economic, nu avem nevoie să stăm acolo în calitate de contrapondere pentru cineva. Moldova nu este o ţară care să se poată posta în calitate de contrapondere a oricui", a declarat Voronin. 

Sursa: NewsIn

senior editor Luana Pavaluca

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus