Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-10/4294-4294.html
Data: Mar 10, 2008 (22:45)

Summitul NATO la Bucureşti - un bun prilej pentru o întrevedere la nivel de şefi de stat România-Republica Moldova

Agenţia Mediafax transmite că summitul NATO la Bucureşti ar putea constitui un prilej pentru o întrevedere la nivel de şefi de stat România-Republica Moldova. Însă deocamdată cert este doar faptul că preşedintele Vladimir Voronin va veni însoţit de ministrul de Externe, Andrei Stratan, şi de ministrul Apărării, Vitalie Vrabie.

Potrivit Mediafax, preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, în calitate de gazde, vor avea numeroase întâlniri bilaterale cu şefii de stat şi de guvern care vor participa la summitul NATO, printre care cu George W. Bush, Angela Merkel şi Hamid Karzai.

Surse oficiale au declarat, luni, pentru Mediafax, că preşedintele american George W. Bush se va întâlni cu omologul său român, Traian Băsescu, dar şi cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu. Condiţiile în care se vor desfăşura întâlnirile nu au fost încă stabilite, cert fiind însă faptul că liderul de la Casa Albă va fi însoţit, la summitul NATO de la Bucureşti, de Secretarul de Stat, Condoleezza Rice, precum şi de secretarul Apărării, Robert Gates.

Băsescu şi Tăriceanu au de asemenea programate bilaterale cu cancelarul german, Angela Merkel, care va fi însoţită la summitul NATO de şeful diplomaţiei de la Berlin, Frank-Walter Steinmeier, precum şi de Franz Josef Jung, ministrul german al Apărării.Premierul britanic Gordon Brown - care va fi însoţit de ministrul Apărării şi de şeful Statului Major britanic - va avea, de asemenea, o întrevedere atât cu premierul Călin Popescu-Tăriceanu, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele afgan, Hamid Karzai, a cărui delegaţie va fi formată din 45 de persoane, are de asemenea programate bilaterale atât cu premierul, cât şi cu preşedintele României. Potrivit programului nedefinitiv, preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, are de asemenea programată o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele Viktor Iuşcenko, a cărui ţară ar putea obţine MAP cu ocazia summitului, se va afla, de asemenea, la Bucureşti, însoţit de ministrul Apărării şi de şeful diplomaţiei de la Kiev.

Data şi locaţia exactă a întrevederilor bilaterale, precum şi numărul final al acestora urmează să fie stabilite săptămânile următoare, dar cu siguranţă agenda oficialilor români, în calitatea lor de gazdă a summitului, va fi una foarte consistentă.

Summit-ul NATO de la Bucureşti, din 2 - 4 aprilie, va fi precedat de o întâlnire de gradul zero între preşedintele SUA, George W. Bush, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care va avea loc în 1 aprilie, la Neptun, scrie "Evenimentul Zilei", citând surse oficiale.