Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-06/4265-4265.html
Data: Mar 6, 2008 (20:33)

NewsIn: Liderii opoziţiei de la Chişinău nu cred în retorica împăciuitoare a lui Voronin faţă de România

Liderii parlamentari ai opoziţiei de la Chişinău privesc cu scepticism şi neîncredere declaraţiile preşedintelui Vladimir Voronin făcute vinerea trecută la televiziunea NIT, când a părut că îşi temperează retorica faţă de România, transmite corespondentul NewsIn în Republica Moldova.

"România nu va disparea de pe hartă, aşa cum nici Moldova nu va disparea nicăieri. Eu personal sunt pentru relaţii bune cu vecinii şi trebuie să uităm de toate neînţelegerile pe care le-am avut. Acum suntem două ţări vecine, independente şi trebuie să avem relaţii bune", a afirmat preşedintele moldovean.

Nu este pentru prima dată când preşedintele Voronin face declaraţii aparent "prietenoase" faţă de România, însă vineri a fost pentru prima dată când liderul de la Chişinău nu le-a combinat cu o serie de reproşuri la adresa autorităţilor de la Bucureşti. Aşa, de pildă, în octombrie 2007, la aceeaşi emisiune a postului de televiziune NIT (perceput drept proprezidenţial), preşedintele Republicii Moldova se declara impresionat de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, care fusese recent în vizită la Chişinău, şi îşi declara disponibilitatea de a se aşeza la "masa tratativelor" cu omologul său român Traian Băsescu, întrucât, spunea el, tensiunile din relaţiile bilaterale sunt artificiale şi întreţinute de presă. Însă, în aceeaşi emisiune, Voronin îşi reafirma poziţia cu privire la limba moldovenească şi opina: "Comportamentul României bate la ochi pentru toată Europa".

"Aş vrea să sugerez românilor şi României să nu mai fie atât de naivi şi creduli şi să nu procedeze aşa cum au făcut în 2005, când a venit Băsescu la Chişinău, dar şi Iuşcenko, care l-a primit pe Voronin şi Saakaşvili, şi, împreună, au mai dat vreo 5-7% comuniştilor care s-au perpetuat la putere, în loc să vină o partidă democrată încă din 2005 şi să fim astăzi în trenul ucrainean şi georgian spre UE şi NATO", a declarat pentru NewsIn preşedintele Partidului Naţional Liberal, deputatul Vitalia Pavlicenco, referindu-se la declaraţiile preşedintelui Voronin privind intenţia unor relaţii bune cu România.

"Din informaţiile pe care le am de peste hotare şi din propriile mele impresii pot spune că se fac din când în când presiuni asupra preşedintelui Voronin, ca să-şi modereze şi să-şi tempereze mesajul antiromânesc. Probabil el într-adevăr este victima situaţiei descrise de Traian Băsescu, care a spus că îi este milă de Voronin, care trebuie să împace şi Bruxelles-ul, şi Moscova, şi Bucureştiul, şi Kievul, şi Strasbourg-ul, şi din cauza asta are oscilaţii şi fluctuaţii urâte", a spus Pavlicenco.

Potrivit deputatei, în timpul mai multor vizite pe care le-a avut la Bruxelles, dar şi a oficialilor de la Bruxelles la Chişinău, lui Voronin i s-a sugerat să înceteze aceste atacuri, care fac rău Republicii Moldova, "pentru că UE îşi apără membrii, printre care este şi România, are încredere în România, unde există creştere economică, unde există pluralism de opinii şi democraţie".

"Probabil i s-a mai sugerat lui Voronin că, dacă va continua aşa, după ce a pierdut trenul baltic spre UE şi NATO, iar apoi şi trenul României, acum, prin acest comportament, va pierde şi trenul Ucraina şi Georgia spre UE şi NATO", a adăugat Pavlicenco.

Politicianul liberal consideră că lupta în jurul lui Voronin continuă să se ducă între Vest şi Est. Declaraţiile lui împotriva României îl plasează în sfera de influenţă estică. Occidentul vrea să-l atragă înspre Vest şi de aceea îi sugerează să-şi tempereze mesajul. "Dar nu cred că 'schimbarea' va fi de lungă durată. Cred că odată cu apropierea campaniei electorale, Voronin va mai avea încă multe oscilaţii-surpriză", mai spune preşedintele Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.

Preşedintele Partidului Democraţiei Sociale, deputatul Dumitru Braghiş, a declarat că nu este surprins de schimbarea retoricii preşedintelui Voronin în raport cu România, pentru că "acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani nu o singură dată".

"Contează mai mult nu declaraţiile, ci faptele. Eu aş înţelege că s-a schimbat cu adevărat atitudinea conducerii de vârf a Republicii Moldova faţă de România dacă, de exemplu, s-ar discuta şi ar fi puse la punct problemele deschiderii consulatelor, dar şi alte chestiuni care în ultimii ani se discută la nivel înalt şi nu s-au mişcat din loc", spune Dumitru Braghiş. "Iată de ce cred că este o simplă declaraţie electorală, orientată spre atragerea voturilor cetăţenilor care sunt încă indecişi şi preşedintele comunist, înţelegând că în anul 2009 poate avea probleme serioase la alegeri, încearcă să-şi atragă şi din votanţii care simpatizează România. Am văzut acest lucru şi în anul 2005, îl ţinem minte şi în anul 2000-2001 şi cred că îl vom vedea şi în acest an", a spus Dumitru Braghiş. Deputatul Alianţei "Moldova Noastră" (AMN) Gheorghe Susarenco a menţionat că, la câteva zile după declaraţiile împăciuitoare ale lui Voronin, în fostul oficios guvernamental de limbă rusă Nezavisimaia Moldova, rămas afiliat puterii şi după schimbarea statutului în ziar independent, a fost publicat un material prin care se spune, printre altele, ce "cei care iubesc atât de mult mama-România pot pleca acolo".

"Deci propaganda comunistă rămâne aceeaşi, schimbarea retoricii lui Voronin nu este sinceră şi s-a mai produs de mai multe ori", a punctat Susarenco.

"Dacă doreşte atât de mult să schimbe retorica faţă de România, eu i-aş propune mai întâi să scoată sârma ghimpată de pe Prut. Dacă vrea într-adevăr în UE, să scoată sârma ghimpată de la frontieră, dacă nu vrea de la cea cu România, atunci măcar de la frontiera cu UE. Şi atunci va demonstra prin fapte şi nu prin vorbe că înmoaie accentele în relaţiile cu România", spune Susarenco.

"Voronin a văzut că a luat-o razna complet şi că nu mai sperie pe nimeni cu România şi cu jandarmul românesc în Republca Moldova. De fapt, cred că se dă tonul campaniei electorale pentru alegerile din anul viitor", este de părere deputatul AMN Gheorghe Susarenco.

Deputatul AMN Leonid Bujor nu crede nici el în sinceritatea declaraţiilor lui Vladimir Voronin ,"pentru că el şi-a permis prea multe învinuiri la adresa României, care este membră a UE şi NATO".

"De această boală a românofobiei este afectat nu doar preşedintele Voronin, dar şi mulţi alţi reprezentanţi de vârf ai Partidului Comuniştilor, inclusiv deputaţii comunişti din Parlament", spune Leonid Bujor.

Potrivit deputatului, mesajul de împăcare al lui Voronin, "care nu va dura mult", poate fi explicat prin eşecul deplasărilor sale la Bruxelles, unde preşedintele moldovean a adus acuzaţii dure la adresa României, prin eşecul în reglementarea transnistreană şi prin apropierea summitului NATO de la Bucureşti. "La acest summit vor participa liderii statelor importante, se aşteaptă şi prezenţa lui Putin cu Medvedev. Voronin a înţeles că România este un stat prea serios, ce face parte din structuri foarte serioase, iar, pe de altă parte, cetăţenii Republicii Moldova nu au înghiţit momeala comunistă de românofobie", spune Leonid Bujor. "Cetăţenii înţeleg că avem aceaşi limbă, aceeaşi cultură, aceeaşi tradiţii, aceeaşi istorie cu fraţii noştri din dreapta Prutului", adaugă deputatul. "Şi dacă unii comunişti vorbesc că vom avea tot felul de avocaţi străini în calea spre UE, adevăratul avocat, care poate acorda inclusiv ajutor practic Republicii Moldova, este România. Sper că după alegerile din 2009, când va fi in opoziţie, şi Voronin va recunoaşte acest lucru", a mai spus Leonid Bujor.

Sursa: NewsIn

senior editor Luana Pavaluca