Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.03.2008

Diplomaţia moldovenească în anul 2008 va rămâne angajată în realizarea obiectivelor de integrare europeană

Potrivit serviciului de presă al MAEIE, la 3 martie 2008, a avut loc şedinţa lărgită a Colegiului Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, prezidată de conducătorul instituţiei,  Viceprim-ministru Andrei Stratan.

Pe Agenda de lucru a şedinţei au fost incluse Raportul de activitate al MAEIE pentru anul 2007 şi priorităţile pentru anul 2008, aprobarea Planului de activitate al Ministerului şi al Colegiului pentru anul 2008.

Cu referire la primul subiect, s-a făcut o trecere în revistă a activităţilor MAEIE în direcţia consolidării poziţiilor internaţionale ale Republicii Moldova pentru crearea cadrului extern necesar şi favorabil promovării obiectivelor naţionale. În acest context s-a menţionat că pe parcursul anului 2007 s-a promovat o politică externă deschisă, pragmatică, bazată pe protejarea intereselor naţionale.

Anul 2007 a fost marcat prin intensificarea dialogului Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniile de interes comun stipulate în planul de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană. Totodată a continuat procesul de coordonare a implicării şi participării active a ţării noastre în cadrul iniţiativelor, proceselor şi organizaţiilor din regiunea Europei Centrale, de Sud-est şi regiunea lărgită a Mării Negre.

Pe plan internaţional s-a acţionat eficient în cadru multilateral, consolidându-se cooperarea cu principalele organizaţii şi instituţii internaţionale şi regionale asigurând sprijinul comunităţii internaţionale în soluţionarea problemelor de interes major pentru ţară, inclusiv a celei transnistrene.

În perioada de referinţă ascendente şi pragmatice au fost şi relaţiile bilaterale.

Diplomaţia moldovenească în anul 2008 va rămâne angajată în  realizarea obiectivelor de politică externă, precum integrarea europeană, reintegrarea ţării, exercitarea de către Republica Moldova a preşedinţiilor în 5 structuri europene regionale, aprofundarea relaţiilor cu partenerii tradiţionali, consolidarea relaţiilor cu comunităţile moldovenilor de peste hotare,  promovarea imaginii favorabile a Republicii Moldova, inclusiv în mediile de afaceri din ţările lumii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus