Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-03-03/4215-4215.html
Data: Mar 3, 2008 (09:25)

Grupul de lucru pentru reglementare juridică al Asociaţiei Regionale a Autorităţilor de Reglementare în Energetică se va reuni la Chişinău

Potrivit Serviciul de presă al ANRE, în intervalul 3-4 martie, la Chişinău se va reuni grupul de lucru pentru reglementare juridică al Asociaţiei Regionale a Autorităţilor de Reglementare în Energetică (ERRA), din care face parte şi agenţia de reglementare în acest domeniu din Republica Moldova (ANRE). Reuniunea este organizată de ERRA cu concursul ANRE, a Asociaţiei Naţionale a membrilor comisiilor de reglementare a întreprinderilor comunale din SUA (NARUC) şi cu sprijinul financiar al Agenţiei pentru dezvoltare internaţională a SUA (USAID).

La reuniune, care se va desfăşura pentru întâia oară la Chişinău, şi-au anunţat participarea reprezentanţi ai 19 de autorităţi de reglementare în domeniu din state din Europa Centrală şi Euroasia, responsabili ai ERRA şi ai NARUC. Agenda şedinţelor include o serie de probleme stringente legate de reglementarea juridică a sectorului energetic, printre care eficienţa exercitării funcţiilor de control şi monitorizare, independenţa financiară a autorităţilor de reglementare, transparenţa activităţii lor, competenţele acestora în domeniul furnizării energiei termice.

Nicolae Triboi, director al ANRE, a comunicat că specialişti ai Agenţiei vor participa la toate discuţiile purtate în cadrul şedinţelor şi vor împărtăşi experienţa acumulată de Agenţie în domeniul reglementării juridice a sectorului energetic din Moldova. El şi-a exprimat încrederea că reuniunea de la Chişinău va fi de un real folos pentru toţi participanţii la ea, în particular pentru ANRE care doreşte să ia cunoştinţă mai îndeaproape de experienţa colegilor săi din ţările membre ale Uniunii Europene.

Grupul de lucru pentru reglementare juridică este unul din cele două grupuri de lucru permanente ale ERRA, care se reuneşte în şedinţe de două ori în an în una din ţările membre ale acestei asociaţii. Grupul de lucru nominalizat elaborează rapoarte tematice, analize şi alte documente în domeniu pentru schimb de informaţii şi de experienţă, organizează discutarea acestora, precum şi a problemelor actuale de interes comun.

ERRA a fost constituită în decembrie, 2000, de autorităţile de reglementare în energetică din 15 state din Europa Centrală şi Euroasia, inclusiv din Republica Moldova. Tot atunci ANRE a devenit membru cu drepturi depline al acestei asociaţii regionale, care întruneşte în prezent 23 de autorităţi cu acelaşi statut, trei membri asociaţi şi trei membri afiliaţi. Scopul principal al ERRA este de a contribui la perfecţionarea procesului de reglementare a sectorului energetic, la afirmarea unor autorităţi de reglementare stabile şi independente, la îmbunătăţirea relaţiilor de colaborare între ele.