Trimite e-mail | Printeaza
Social
01.03.2008

Ministerul de Interne îi ia la puricat pe cetăţenii români ce muncesc în Moldova

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne din Moldova, în prezent sunt documentaţi 44 de cetăţeni români pentru muncă ilegală pe teritoriul Moldovei.

Astfel, Biroul migraţie şi azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne în conlucrare cu Batalionul republican de patrulare rutieră au depistat 12 cetăţeni ai României care activau într-o firmă din RM fără a deţine autorizaţia necesară pentru încadrare legală în câmpul muncii.

Aceştia erau angajaţii firmei cu capital străin „Spectra &CO”SRL din capitală şi efectuau lucrări de montare a pilonilor pentru antenele GSM în diferite localităţi ale ţării. Cei 12 au fost surprinşi de poliţie pe traseul Chişinău-Hânceşti în timpul montării instalaţiilor de telefonie mobilă. Fiind audiaţi de oamenii legii, străinii au recunoscut, ca sunt plătiţi cu câte 30 euro pentru o zi de muncă.

Cetăţenilor români li s-au intentat dosare administrative, iar instanţa de judecată a stabilit pentru 7 dintre aceştia amenzi în valoare de câte 600 lei. Totodată, în privinţa acestora au fost emise decizii de reducere a termenului de şedere pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi restricţii de intrare în RM pe un termen de 3 ani. Ceilalţi urmează a fi audiaţi în şedintă de judecată în cel mai apropiat timp.

Concomitent, administraţia întreprinderii urmează a fi trasă la răspundere administrativă în baza articolului 192/1 alineatul 1 CCA „Încadrarea în câmpul muncii a cetăţenilor străini sau apatrizi, aflaţi provizoriu în RM, fără autorizaţie de încadrare în câmpul muncii eliberată în modul stabilit de legislaţia în vigoare”, care prevede o amendă de la 6 până la 8 mii lei.

Alţi 32 cetăţeni ai României, au fost documentaţi pentru o contravenţie similară pe teritoriul uzinei de ciment „Lafarge” SA din oraşul Rezina, strada Viitorului, 1, la întreprinderea mixtă „Refracim” SRL. Cetăţenii străini activau în calitate de muncitori, zidari şi asistenţi tehnici, fară autorizaţia necesară pentru încadrare legală în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Moldova. Aceasta muncă urma să fie remunerată cu 2800 lei moldoveneşti şi 700 lei româneşti lunar.

În procesul controlului efectuat a fost stabilit, că întreprinderea mixtă „Refracim” SRL are încheiat contract de prestare a serviciilor cu uzina de ciment „Lafarge” SA.

Administraţia întreprinderii riscă răspundere administrativă în baza articolului 192/1 alineatul 1 CCA „Încadrarea în câmpul muncii a cetăţenilor străini sau apatrizi, aflaţi provizoriu în RM, fără autorizaţie de încadrare în câmpul muncii eliberată în modul stabilit de legislaţia în vigoare”, care prevede o amendă de la 6 până la 8 mii lei.

În privinţa contravenienţilor străini decizia urmează a fi primită de către judecătoria Rezina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus