Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-02-25/4117-4117.html
Data: Feb 25, 2008 (09:40)

Romania in fata conflictului regional

De la Moscova curg amenintari si avertismente privind posibilitatea aparitiei unor miscari separatiste pe criterii etnice in Romania. Aceeasi Romanie este definita in cercuri stangiste drept "ultimul imperiu din Europa", in jugul caruia gem o multime de popoare: olteni, moldoveni, ardeleni. La rasarit se propaga ca o molima nestavilita pseudo-stiinta moldovenismului, cu tot cortegiul ei: inventarea unei "limbi moldovenesti", strambarea stiintei istorice pentru a fi in acord cu comandamentele politice ale partidului comunist. La Budapesta iau nastere miscari de extrema dreapta care sub diverse acoperiri legale si ilegale se raspandesc si multiplica in Transilvania. Romania incearca sa pastreze un echilibru regional, fara prea mare succes - in ciuda promisiunilor occidentale. Serbia se dezmembreaza rapid in mai multe state care se incaiera intre ele fara nici un fel de mila sau amintire a unui stat comun si prosper.

Scenariul geopolitic regional conturat mai sus nu este valabil doar pentru ce se intampla in prezent. Mai grav: este exact acelasi scenariu cu care s-a confruntat Romania in primii ani ai celui de-al Doilea Razboi Mondial. Schema este identica - actorii sunt usor modificati. In locul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenesti din stanga Nistrului avem acum comunistii de la Chisinau care repeta pas cu pas scenariul stabilit cu zeci de ani de in urma de Stalin. Serbia se dezmembra in aprilie 1941 sub atacul Germaniei hitleriste - iar generalul Ion Antonescu refuza sa participe la invazie si la impartirea prazii. La fel, in ziua de azi clasa politica romaneasca contempla uimita tragedia Serbiei si isi exprima sprijinul si solidaritatea fata de Belgrad. Insa ca si in urma cu jumatate de secol Romania nu poate face nimic practic pentru a-si ajuta vecinul. Insa dincolo de un eventual ajutor Romania nu poate decat sa contemple pericolele care se dezvaluie intr-un ritm alert. In prezent nu ne aflam in situatia de a ne putea apara interesele regionale. Noua prietenie Budapesta - Chisinau, agresiunile atipice ale Ucrainei, blocarea oricaror proiecte la Marea Neagra arata cat se poate de clar adevarata noastra pozitie in jocul geopolitic regional. Romania nu a fost pana acum capabila - sau nu i s-a permis - sa-si proiecteze noua forta economica in spatiile limitrofe.

Parca retraim o reluare stupida a unui scenariu pe care l-am mai vazut in trecut. Statele Unite ale Americii - in ciuda declaratiilor pasnice intentioneaza sa mearga pana la capat in a-si asigura dominatia militara globala. Rusia - ca intotdeauna - isi apara interesele aflate la mare distanta de granitele sale, cu precadere pe directiile traditionale din timpul tarilor. La fel ca in urma cu peste jumatate de secol viata politica romaneasca este extrem de tulbure si instabila. La fel ca in anii '40 guvernarea nu se bucura de sprijinul nimanui - si totusi se agata de putere. Toata lumea vorbeste despre interesele nationale si protejarea lor - insa acestea nu sunt clare si fiecare intelege ce vrea prin aceasta sintagma.

Pana la un punct situatia de acum seamana ingrijorator de mult cu cea de la debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Putem spera doar ca marii actori globali vor evita un nou dezastru total. De aceasta data angajamentele Romaniei cu Occidentul ar trebui sa fie mai ferme. Garantiile de prosperitate economica in cadrul Uniunii Europene si intrarea noastra sub umbrela protectoare a NATO ar trebui sa asigure viitorul Romaniei. Indepartarea de aceste angajamente a clasei politice romanesti ar constitui un adevarat dezastru. Pana la urma ce se intampla acum la intersectia dintre Europa de Est si Balcanii de nord, toata aceasta incalceala de interese conflictuale, urmeaza sa se clarifice intr-o perioada destul de scurta de timp. Iar Romania trebuie sa iasa din aceasta "clarificare" contribuind la mentinerea securitatii si pacii regiunii.

Sursa: Ziua.ro