Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.02.2008

Rusia ameninţă cu utilizarea forţei dacă NATO şi UE sfidează ONU în problema Kosovo

Rusia ameninţă cu utilizarea forţei dacă NATO şi UE sfidează ONU în problema Kosovo

Reprezentantul Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a declarat vineri, într-o videoconferinţă, că Moscova ar putea „utiliza forţa” dacă Alianţa Nord-Atlantică sau Uniunea Europeană "'sfidează" Organizaţia Naţiunilor Unite în problema Kosovo, relatează AFP, citată de Rompres. "Dacă astăzi Uniunea Europeană adoptă o poziţie unită sau dacă NATO îşi depăşeşte mandatul în Kosovo, aceste organizaţii vor sfida ONU, iar atunci şi noi, la rândul nostru, vom pleca de la faptul că trebuie să utilizăm o forţă brutală numită forţa armată, pentru a fi respectaţi”, a declarat Rogozin, într-o videoconferinţă de la Bruxelles, citat de Interfax.Anterior, forţa NATO din Kosovo /KFOR/ a anunţat marţi că va interveni ''pentru prima dată'' de la proclamarea independenţei provinciei sârbe, după atacul întreprins de către sârbi furioşi asupra a două posturi de trecere dintre Kosovo şi restul Serbiei, relatează din Priştina AFP.''În cursul manifestaţiilor de nemulţumire ale sârbilor au fost incendiate cauciucuri şi materiale aproape'' de două puncte de trecere dintre nordul Kosovo şi restul Serbiei, potrivit declaraţiilor făcute pentru AFP de comandantul Etienne de Fayet de la Tour, purtător de cuvânt al KFOR pentru nordul Kosovo. Luni, la Belgrad, convorbiri Vojislav Kostunica-Dmitri Medvedev

Agenţia Tanjug a anunţat că vicepremierul rus Dmitri Medvedev va sosi luni, la Belgrad, unde va avea convorbiri cu premierul Serbiei, Vojislav Kostunica. Potrivit unor sursei din cadrul Guvernului Serbiei, Kostunica şi Medvedev vor discuta despre Kosovo, colaborarea economică dintre Serbia si Rusia şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale dintre cele douăa state.Condoleezza Rice acuză guvernul sârb

Secretarul american de stat Condoleezza Rice a acuzat guvernul sarb de faptul că unele ambasade de la Belgrad au fost atacate, joi. O parte din complexul diplomatic al SUA a fost incendiat în timpul atacurilor. „Am spus foarte clar guvernului sârb că ne aşteptam ca acest lucru să nu se mai întâmple. Nu numai noi am fost atacaţi, ci şi alte ambasade şi credem că decizia Kosovo va ajuta cu adevărăt, în sfârşit, Balcanii să lase în urmă istoria lor îngrozitoare”, a afirmat oficialul american şi a adaugat că SUA vor să aibă relaţii de prietenie cu sârbii.

Washingtonul aşteaptă din partea Moscovei o poziţie mult mai constructivă în privinţa Kosovo

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat dezamăgirea în legătură cu politica Rusiei privind Kosovo. „Cred că Rusia desfăşoară o politica cinică” - a declarat la postul de televiziune american `Fox News` adjunctul secretarului de stat american pe probleme politice, Nicholas Burns. Potrivit lui, „ruşii nu fac nimic pentru a-i ajuta pe locuitorii din Kosovo”.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Sean McCormack, s-a manifestat ceva mai prudent, declarând că „Washingtonul ar vrea ca Rusia să joace un rol mult mai constructiv în Kosovo”.

 

/Sinteza după ştirile agenţiilor Rompres şi Rador/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus