Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.02.2008

Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova cu privire la Kosovo

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declaraţie, în care şi-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu faptul că la 17 februarie curent autoritatile provinciei Kosovo au adoptat declaraţia de independenţă a acestui ţinut al Republicii Serbia. „Declararea unilaterală a independenţei provinciei, parte componentî a unui stat suveran recunoscut pe arena internaţională, fără acordul autorităţii lui constituţionale este o gravă încălcare a suveranităţii şi integritătii teritoriale a Republicii Serbia, contravine normelor fundamentale ale dreptului internaţional, Statutului ONU, Rezoluţiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU şi prevederilor de bază ale Actului final al Conferinţei pentru Securitate şi Cooperare în Europa”, se arată în declaraţia Parlamentului Republicii Moldova .

Parlamentul Republicii Moldova consideră că această evoluţie a situaţiei din Kosovo şi din jurul lui contribuie în mod direct la provocarea separatismului, unul din principalele pericole ale secolului XXI, generează escaladarea tensiunii nu numai în Balcani şi în întreaga Europa, ci şi în alte regiuni ale lumii.

De asemenea, Parlamentul Republicii Moldova şi-a exprimat ferma convingere că încă nu au fost epuizate posibilităţile dialogului paşnic, constructiv, dintre Belgrad şi Priştina, nu sunt valorificate toate oportunităţile comunităţii mondiale, ale structurilor internaţionale de influenţă benefică asupra situatiei din Kosovo.

„Parlamentul Republicii Moldova consideră că viitorul provinciei Kosovo şi al intregii Republici Serbia rezidă în perspectiva general-europeană, capabilă să lichideze tensiunea din regiune, să asigure stabilitatea politică şi economică, pacea civică, să garanteze respectarea drepturilor şi libertăţilor omului”, se mai arată în declaraţia Parlamentului Republicii Moldova.

Anterior, la 18 februarie curent, Guvernul de la Chişinău a anunţat că nu va recunoaşte independenţa provinciei Kosovo, menţionând că proclamarea independenţei acestei provincii constituie „un factor serios de destabilizare în Europa, un stimulent periculos pentru activizarea mediului separatist în toate zonele de conflict”.

Între timp, independenţa Kosovo a fost recunoscută de SUA şi o parte din statele europene. Atât Moscova, cât şi unele state membre ale UE, inclusiv Spania, România etc., au anunţat că nu vor recunoaşte independenţa provinciei Kosovo.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus