Trimite e-mail | Printeaza
Social
24.02.2008

Ziariştii din Moldova continuă să fie agresaţi de autorităţi

Ziariştii din Moldova continuă să fie agresaţi de autorităţi

Organizaţiile neguvernamentale din domeniul mass-media şi-au exprimat profunda îngrijorare în legătură cu noile cazuri de îngrădire a accesului jurnaliştilor la evenimente de interes public şi de atitudine brutală faţă de jurnaliştii aflaţi în exerciţiul funcţiei.

Într-o declaraţie semnată de 5 ONG de media din Republica Moldova se menţionează că la 15 februarie 2008, corespondentul ziarului „Moldavskie vedomosti” nu a fost admis la întâlnirea comisarului european pentru relaţiile şi politica europeană de vecinătate, Benita Fererro-Waldner, cu studenţii Universităţii de Stat din Chişinău.

Administraţia Universităţii, secundată de gardienii Serviciului de Pază, au blocat, sub diverse pretexte false, intrarea jurnalistului în sală, permiţând, în acelaşi timp, altor jurnalişti să participe la eveniment.

La 16 februarie curent, Irina Codrean, ziaristă la cotidianul „TIMPUL de dimineaţă”, a fost agresată de către un agent din paza de corp a premierului Vasile Tarlev, pe teritoriul Bazei auto a Aparatului Guvernului, care era inspectată de către premier. Deşi ziarista s-a legitimat, invocând faptul că premierul este o persoană publică şi vizitează un obiectiv public, la indicaţia şefei Serviciului de Presă, Carmena Lupei, unul dintre gardienii premierului a scos-o pe jurnalistă cu forţa din incinta întreprinderii respective. Înainte de incident, Irina Codrean publicase un articol în legătură cu unele nereguli comise de această instituţie la achiziţionarea a 17 automobile „Skoda”. Semnatarii declaraţiei au atenţionat autorităţile din Moldova asupra faptului că Legea Presei interzice „imixtiune de orice fel în activitatea de pregătire şi de difuzare a informaţiei” (art.1) de către presă, iar jurnalistul are dreptul, „în scopul exercitării atribuţiilor profesionale”, „a) să obţină şi să difuzeze informaţii; ...c) să facă imprimări audiovizuale, să filmeze şi să fotografieze; .... să asiste la mitinguri, demonstraţii şi la alte manifestaţii publice” (art.20) ONG-urile semnatare cer autorităţilor să pedepsească vinovaţii şi să ia măsuri pentru a stopa practica brutală de comunicare cu presa, tot mai răspândită în domeniul public, să asigure, în conformitate cu legislaţia naţională şi angajamentele internaţionale, accesul nestingherit al jurnaliştilor la informaţia şi evenimentele de interes public.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus