Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.02.2008

Problema transnistreană nu va fi examinată de premerul Tarlev la Moscova

Problema transnistreană nu va fi examinată de premerul Tarlev la Moscova

Precum au declarat agenţiei RIA „Novosti” surse din cadrul guvernului rus, această chestiune va fi examinată la nivelul şefilor de stat în cadrul summitului informal al CSI din 22 februarie.

Sursele au menţionat că Rusia este interesată în special, în soluţionarea problemei privind statutul Transnistriei, astfel încât să fie asigurată o stabilitate pentru businessul rus.

Potrivit aceloraşi surse, miercuri, 20 februarie, în cadrul negocierilor interguvernamentale moldo-ruse, conduse de premierii rus şi moldovean – Zubkov şi Tarlev - vor fi examinate probleme ce ţin de migraţie, în vederea protecţiei drepturilor moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia. De asemenea, vor fi examinate chestiuni ce ţin de cooperarea economică strategică. Astfel, vor fi abordate subiecte privind complexul termo-energetic, în primul rând, în domeniul generării energiei electrice la centrla de la Cuciurgan, ce aparţine companiei ruse Inter „RAO EĂS”. Sursele au precizat că în prezent centrala funcţionează exclusiv pentru piaţa transnistreană. „ Este posibilă livrarea şi în celelalte părţi ale Moldovei. Suntem interesaţi în aceast lucru şi suntem dispuşi”, a spus sursa citată.     

Totodată, potrivit sursei citate, în cadrul negocierilor vor fi examinate oportunităţile investiţionale ale Rusiei în Moldova. „Până în prezent investiţiile ruseşti în Moldova constituie circa 200 mil. dolari SUA, ceea ce nu este puţin”, a menţionat sursa citată.

Sursa din cadrul guvernului FR a mai spus că, în general, partea rusă este mulţumită de evoluţia relaţiilor comercial-economice, menţionând că în 2007 volumul comerţului bilateral a crescut cu 40% faţă de anul precedent, constituind 1,3 milrd. dolari SUA. Totodată, sursa citată a menţionat că în structura exportului rusesc în Moldova predomină resurslee energetice, fapt ce nu satisface pe deplin partea rusă. Potrivit sursei citate, în prezent, sunt create condiţii favorabile pentru pregătirea unui nou program de colaborare pe termen lung dintre Rusia şi Moldova, care va trebuie să urmeze documentul similar, ce expiră în 2008. Sursa a spus că Rusia este interesată în deschiderea la Chişinău a unei reprezentanţe comerciale.    

La finele negocierilor interguvernamentale moldo-ruse se preconizează semnarea acordului privind cooperarea în domeniul protecţiei mediului şi a utilizării raţionale a resurselor naturale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus