Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.02.2008

Partidul Comuniştilor nu s-a pronunţat asupra proclamării independenţei provinciei Kosovo

Partidele din Republica Moldova şi-au exprimat îngrijorarea, dar nu la fel de tranşantă ca cea a Executivului în privinţa independenţei regiunii Kosovo. Potrivit BBC, vicepreşedintele Alianţei "Moldova Noastră", Veaceslav Untilă, afirmă că independenţa provinciei Kosovo nu trebuie să devină un precedent pentru criza transnistreană, deoarece în cazul Kosovo este vorba de un conflict interetnic, iar în Transnistria - de unul politic.

Veaceslav Untilă a declarat că este convins "că acest precedent nu va crea piedici pentru depăşirea conflictului transnistrean care este o problemă de importanţă majoră pentru Republica Moldova."

"Formaţiunea noastră aşteaptă ca mediatorii conflictului transnistrean să ajungă cât mai repede la o înţelegere pentru depăşirea acestei crize", a spus vicepreşedintele Alianţei "Moldova Noastră".

Preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, şi-a declarat speranţa că evenimentele din Kosovo nu vor afecta unitatea teritorială a Republica Moldova şi situaţia din Transnistria. „Dialogul între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, secondat de partenerii noştri occidentali, trebuie să continue pentru identificarea unei soluţii paşnice şi durabile de restabilire a unităţii teritoriale a Republicii Moldova”, a spus Roşca.

Preşedintele Partidului Democrat, Dumitru Diacov, consideră că impactul pe care-l va avea proclamarea independeţei provinciei Kosovo nu va fi deloc unul benefic pentru întreaga regiune. „Proclamarea unilaterală a independenţei Kosovo cu crearea unor precedente în zonă va fi speculată de mulţi doritori de a tensiona spiritele şi în Republica Moldova, şi în alte zone în spaţiul acesta ex-sovietic", a declarat Diacov.

Liderul Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, şi-a exprimat şi el îngrijorarea, susţinând că toate conflictele de genul celui din Kosovo trebuie rezolvate exclusive pe calea dialogului dintre părţi. „PSD speră că acest caz nu va deveni un precedent valabil pentru conflictele îngheţate din Europa. Noi considerăm că proclamarea unilaterală a independenţei încalcă mai multe decizii şi declaraţii internaţionale care au fost aprobate până acuma şi poate fi un precedent pentru unele ţări din Europa şi chiar din lume”. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus