Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.02.2008

Vizita la nivel inalt a Agentiei ONU pentru refugiati in Moldova

In perioada 17- 24 februarie 2008, o delegaţie a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (ICNUR) din care fac parte  Pirkko Kourula, Director pentru Biroul din Europa şi  Arnauld Akodjenou, Director, Direcţia Suport Operaţional, va întreprinde o vizită oficială în Republica Belarus, Republica Moldova şi Ucraina.

Directorii se vor afla la Chişinău la 17-18 februarie. Această delegaţie a Cartierului General al ICNUR este una de cel mai înalt nivel întreprinsă de la stabilirea prezenţei ICNUR în ţară în anul 1997. Vizita are drept scop accentuarea importanţei pe care o atribuie ICNUR colaborării strînse cu guvernul Moldovei de care se bucură pe parcursul ultimilor zece ani, precum şi identificarea unor modalităţi de consolidare a acestei colaborări în viitor întru beneficiul guvernului ţării şi a refugiaţilor, cît şi persoanelor apatride. Directorii sunt interesaţi să se familiarizeze cu progresele atinse pînă în prezent, avînd în vedere provocările complexe în domeniul migraţiei cu care se confruntă Moldova. În acelaşi timp, ei ar fi interesaţi să discute modalităţile prin care pot fi abordate cel mai bine necesităţile refugiaţilor şi solicitanţilor de azil ce ţin de protecţie şi de integrare. În mod deosebit, în Moldova Kourula şi Akodjenou se vor întîlni cu  Andrei Stratan, Ministrul Afacerilor Externe şi dl. Gheorghe Papuc, Ministrul de Interne, vor întreţine consultări cu Agenţiile ONU, OSCE şi cu societatea civilă şi vor întreprinde o vizită la centrul de cazare temporară pentru refugiaţi.  

ICNUR şi-a stabilit prezenţa în Moldova în 1997. Lucrînd cu guvernul şi cu Parlamentul, cît şi cu societatea civilă, comunitatea ştiinţifică şi mass media, ICNUR susţine dezvoltarea unui sistem de azil naţional efectiv în ţară. Pe parcursul perioadei 1997 – 2007, ICNUR a investit mai mult de 5 milioane dolari SUA în dezvoltarea sistemului de azil şi protecţia refugiaţilor în Moldova.        

În decembrie 2001, Moldova a aderat la Convenţia din 1951 privind statutul refugiaţilor, şi Protocolul său din 1967, care a intrat în vigoare la 1 mai 2002 şi 31 ianuarie respectiv. Legea privind statutul refugiaţilor a fost adoptată în iulie 2002 şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2003. În octombrie 2003 a fost deschis Centrul de Cazare pentru solicitanţii de azil construit în cadrul proiectului EC/TACIS.      În mai 2005 Parlamentul a adoptat amendamente la Legea pentru Refugiaţi şi a introdus forme de protecţie complementară (statutul umanitar), care a intrat în vigoare la 7 iulie 2007. Începînd cu 16 decembrie 2005 guvernul a început eliberarea documentelor de identitate pentru refugiaţi.  

La situaţia din 1 ianuarie 2008, în Moldova locuiesc 150 refugiaţi recunoscuţi şi 146 solicitanţi de azil.

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (ICNUR) oferă protecţie şi asistenţă refugiaţilor în toată lumea. Statutul său de fondare, cât şi Convenţia din 1951 de la Geneva privind statutul refugiaţilor şi Protocolul de la New York din 1967 – cele mai importante două instrumente ale legislaţiei internaţionale privind refugiaţii – definesc refugiatul ca persoană care nu poate ori nu doreşte să se întoarcă în ţara lui/ei de origine datorită unei temeri bine întemeiate de a fi persecutat pe motive de rasă, religie, naţionalitate, opinie politică ori apartenenţă la un anumit grup social. De la crearea sa, ICNUR a ajutat peste 50 milioane de refugiaţi, şi a cîştigat două Premii Nobel pentru Pace. În prezent în atenţia ICNUR se află 32,9 mln de persoane.   

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus