Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.02.2008

Vladimir Putin: Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria există ca state independente

Vladimir Putin: Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria există ca state independente

„La noi Abhazia, Osetia de Sud, Transnistria există ca state independente. Iar nouă ni se spune permanent. Kosovo e un caz special. Toate acestea sunt minciuni, nu este nici un fel de „caz special” acolo, şi toţi înţeleg perfect acest lucru. Totul e la fel: conflict etnic, crime din ambele părţi, independenţă totală de facto”, a declarat joi, răspunzând la întrebările cetăţenilor ruşi şi ziariştilor străini preşedintele Vladimir Putin.

Preşedintele rus a spus că este necesar de elaborat principii unice de soluţionare a acestor probleme. „Noi nu îi aducem pe partenerii noştri în impas, noi le propunem să elaboreze reguli unice de comportament. De ce să fie încurajat separatismul? În Spania oamenii nu vor să trăiască într-un stat unitar. Susţineţi-i acolo! Patru sute de ani Marea Britanie se luptă pentru integritatea sa teritorială în raport cu Irlanda de Nord. Şi ce? De ce nu-i susţineţi?”, a replicat Putin în adresa partenerilor europeni.  

De asemenea, el a invocat cazul Ciprului de Nord, care există de 40 de ani. „De ce nu-l recunoaşteţi? În general, nu vi-i ruşine vouă, europenilor, cu asemenea standarde duble să abordaţi soluţionarea aceloraşi probleme în diferite regiuni ale lumii?”, a spus Putin.

Potrivit lui, „susţinerea declaraţiei unilaterale a independenţiei regiunii Kosovo este imorală şi ilegală”, deoarece integritatea Serbiei este consfinţită prin rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitaet a ONU. „Toţi membrii ONU trebuie să respecte această decizie”, a declarat preşedintele rus.

În opinia lui Putin, trebuie elaborate principii unice de soluţionare a conflictelor. „Goana înarmărilor este alimentată numai din cauza că statele mici  nu se simt în siguranţă. Dreptul internaţional nu apără drepturile ţărilor mici. Şi desigur, ele sunt nevoite să caute sau să-şi asigure securitate prin obţinerea unui nou nivel, prin înzestrarea sa cu arme moderne. Dacă ar exista o ordine strictă, atunci nu ar fi vorba de atâta frică şi asemenea necesitate. Şi sigur că noi vom ridica această problemă în cadrul Consilului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite”, a mai spus preşedintele rus Vladimir Putin. 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus