Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.02.2008

Preşedintele Voronin a retrimis în Parlament legea cetăţeniei multiple

Preşedintele Voronin a retrimis în Parlament legea cetăţeniei multiple

Presedintele moldovean Vladimir Voronin a trimis in Parlament spre reexaminare legea prin care s-a stabilit ca persoanele cu dubla cetatenie nu au voie sa ocupe functii publice, arata NewsIn.

Presedintele Voronin a invocat faptul ca deputatii nu au tinut cont de "toate angajamentele si recomandarile care reies atat din Planul de Actiuni Republica Moldova-UE, cat si de recomandarile Consiliului Europei (CoE)". El considera necesara o examinare suplimentara si avizarea proiectului de catre expertii Consiliului Europei.

Ideea ca presedintele nu va promulga legea respectiva se vehicula mai demult, spun deputatii. in opinia deputatului Gheorghe Susarenco, de la Alianta Moldova Noastra (AMN, de opozitie) obiectiile vor fi acceptate de Legislativ pentru a arata lumii cat de democrat este presedintele Voronin.

Argumentele din motivatia presedintelui moldovean au fost au fost invocate de mai multi deputati democrati la discutarea proiectului in cele doua lecturi, dar toate propunerile lor au fost respinse de deputatii comunisti.

Chiar daca in Republica Moldova sunt aproximativ 45.000 de cetateni moldoveni care detin si cetatenie rusa, legea ii vizeaza in special pe detinatorii de cetatenie romana, pentru ca, in timp ce Bucurestiul publica in Monitorul Oficial datele privind acordarea cetateniei romane, Moscova face acest lucru in mod discret.

Potrivit documentului, persoanele cu dubla cetatenie nu vor putea sa indeplineasca urmatoarele functii: presedinte al Republicii Moldova, membru al Guvernului, deputat in Parlament, presedinte de raion, primar, politist, membru al Comisiei Electorale Centrale, al Curtii de Conturi, judecator, inclusiv la Curtea Constitutionala, membru al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale, avocat parlamentar, lucrator vamal, etc.

Sursa: Ziare.com

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus