Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.02.2008

Uniunea Europeană şi-a expus poziţia faţă de procesul de reglementare a conlictului transnistrean

Uniunea Europeană şi-a expus poziţia faţă de procesul de reglementare a conlictului transnistrean

Reprezentantul special al UE în Moldova Kalman Mizsei a reconfirmat susţinerea Uniunii Europene privind identificarea unei soluţii a conflictului transnistrean în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi în cadru legal internaţional. În cadrul unei întevederi avute miercuri cu preşedintele Parlamentului moldovean Marian Lupu şi cu liderii grupurilor parlamentare, diplomatul UE a apreciat că o soluţie viabilă a diferendului trebuie să se bazeze pe normele dreptului internaţional şi pe valorile europene fundamentale.

Reprezentantul special al UE a accentuat importanţa unui consens politic naţional privind mecanismele şi principiile de reglementare a problemei transnistrene. În context, ambasadorul european a reiterat importanţa reluării procesului de negocieri în cadrul formatului extins de negocieri 5 plus 2. 

Potrivit diplomatului UE, demilitarizarea regiunii de est a Republicii Moldova reprezintă condiţie esenţială în identificarea unei soluţii viabile şi durabile a problemei de pe Nistru. În acest sens, sursa citată a subliniat necesitatea respectării de către Federaţia Rusă a angajamentelor internaţionale asumate la Summit-ul OSCE de la Istanbul. Totodată, oficialul a mai subliniat drept importantă transformarea actualului format de menţinere a păcii din regiune în misiune internaţională de observatori civili. 

De asemenea, a fost accentuată importanţa consolidării măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului şi menţinerea unui dialog permanent între cetăţenii din partea dreaptă şi partea stângă a Nistrului.

Oficialul Uniunii Europene a menţionat şi importanţa asigurării de către părţile implicate în negocieri a unei transparenţe echilibrate şi responsabile pe marginea procesului de reglementare a conflictului.      

Kalman Mizsei a mai exprimat deschiderea Uniunii Europene pentru demersurile de integrare europeană a Moldovei şi susţinerea blocului comunitar pentru aspiraţiile europene ale cetăţenilor moldoveni.

Deputaţii au apreciat înalt, la rândul său, suportul constant al Uniunii Europene în soluţionarea problemei transnistrene. Parlamentarii au pledat pentru implicarea mai activă a Legislativului în problema transnistreană şi pentru mai multă transparenţă în procesul de negocieri. Exponenţii corpului de legiuitori s-au pronunţat pentru o poziţie consolidată a clasei politice din Republica Moldova referitor la principiile de bază privind identificarea unei soluţii a conflictului transnistrean.

Interlocutorii au fost unanimi în părerea că geneza acestui conflict nu conţine elemente etnice sau religioase şi poate fi soluţionat în baza voinţei părţilor.  

La întrevedere au participat, parlamentarii Eugenia Ostapciuc, Serafim Urechean, Vlad Cubreacov, Oleg Serebrian, Iurie Roşca, Vladimir Ţurcanu, Grigore Petrenco, Dumitru Braghiş, Vladimir Filat.   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus