Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.02.2008

CtEDO a obligat Moldova să plătească peste 2,5 milioane euro

La 12 februarie 2008, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunţat hotărârea cu privire la satisfacţia echitabilă în cauza Oferta Plus SRL c. Moldovei .

Potrivit unui comunicat al organizaţiei "Juriştii pentru Drepturile Omului", prin această decizie, Curtea Europeană a obligat Guvernul Republicii Moldova să plătească reclamantului: 2,5 milioane euro cu titlu de prejudicii materiale; 25 mii euro cu titlu de prejudicii morale; şi 10,104 mii euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.

Suma acordată cu titlu de prejudicii materiale în această cauză este doar suma pe care SRL „Oferta Plus” avea dreptul să o primească în temeiul legislaţiei naţionale.

Sumele de mai sus sunt mai mari decât toate sumele acordate anterior de către CtEDO în toate cauzele moldoveneşti până la 12 februarie 2008. Până în prezent Guvernul de la Chişinău a fost condamnat de către CtEDO în 110 cauze, fiind obligat să achite (împreună cu deciziile din 12 februarie) circa 4,5 mil. de euro.

Potrivit avocatului Vladislav Gribincea, care a reprezentant reclamantul la CEDO, printre persoanele responsabile pentru această condamnare sunt prim-viceprim-ministrul Zianida Grecianâi (pe atunci ministru al Finanţelor), procurorul general Valeriu Gurbulea (pe atunci prim-adjunct al procurorului general), viitorul reprezentant al Moldovei la CEDO Mihai Poalelungi (judecător la CSJ).

În această cauză SRL „Oferta Plus” (reclamant) a livrat în anii 1997-1998 energie electrică în Republica Moldova în valaore de peste 33 mil. USD. O parte din această energie a fost consumată de către instituţiile bugetare, care nu au plătit o parte din energia consumată. Reclamantul a obţinut în 1999 o hotărâre judecătorească prin care Ministerul Finanţelor a fost obligat să plătească lui suma de 20 mil. lei. Hotărârea dată a fost menţinută prin o hotărâre a Plenului Curţii Supreme de Justiţie în anul 2001 şi a devenit, astfel, irevocabilă.

Hotărârea judecătorească din 1999 nu a fost executată până în anul 2003. În decembrie 2003, între reclamant şi Ministrul Finanţelor a fost încheiat un acord de executare eşalonată a hotărârii în termen de 10 luni. Acordul a fost executat numai pentru 2.5 luni, după care reclamantul a fost informat că acesta nu va mai fi respectat.

În aprilie 2004, reclamantul a depus o cerere la CtEDO, informând despre acest fapt Agentul Guvernamental şi Ministerul Finanţelor. După aceasta, Ministerul Finanţelor a depus o cerere de revizuire la Plenul Curţii Supreme de Justiţie, care, la 12 iulie 2004, printr-o hotărâre unanimă, a casat hotărârea din 1999 şi a trimis cauza la rejudecate. În urma reexaminării cauzei, Curtea Supremă de Justiţie, în februarie 2005, a respins integral pretenţiile reclamantului.

La cererea Ministerului Finanţelor, în noiembrie 2004, Procuratura Generală a pornit o urmărire penală împotriva directorului SRL „Oferta Plus” pentru că a cerut până la 12 iulie 2004 executarea hotărârii din 1999. Urmărirea penală a fost încetată şi, după comunicarea cererii de către CtEDO Guvernului, redeschisă. După redeschiderea urmăririi penale, directorul reclamantului a fost arestat mai mult de 3 luni, iar dosarul său a fost transmis în instanţă de judecată pentru examinare.

La 19 decembrie 2006, CtEDO a hotărât că hotărârea din 1999 a fost casată „abuziv” şi că urmărirea penală a fost pornită pentru că a depus cererea la Curte. Această hotărâre a Curţii este definitivă.

La 4 ianuarie 2007, SRL „Oferta Plus” a solicitat Plenului Curţii Supreme de Justiţie să caseze hotărârea sa din 12 iulie 2004, cu menţinerea hotărârii din 1999. La 29 octombrie 2007, instanţa a admis cererea SRL „Oferta Plus”, însă a dispus ca hotărârea din 1999 „nu urmează a fi pusă în executare”. De fapt, aceasta înseamnă că SRL „Oferta Plus” nu avea dreptul să primească sumele acordate prin hotărârea din 1999. Cinci judecători ai Curţii Supreme de Justiţie nu au fost de acord cu interdicţia de a pune în executare hotărârea din 1999 (Valeriu DOAGĂ, Sveatoslav MOLDOVAN, Iuliana OPREA, Mihail POALELUNGI şi Tatiana RĂDUCANU).

Deşi hotărârea CtEDO din 19 decembrie 2006 a devenit definitivă în luna mai 2007, chiar şi ulterior procuratura insista asupra condamnării directorului SRL „Oferta Plus” la 15 ani privaţiune de libertate.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus