Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.02.2008

Alegerile parlamentare din 2009 vor constitui un examen al vocaţiei europene a Moldovei

Alegerile parlamentare din 2009 vor constitui un examen al vocaţiei europene a Moldovei

Despre aceasta au menţionat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu şi reprezentantul special al UE în Moldova Kalman Mizsei în cadrul întrevederii desfăşurată luni la Chişinău.

Potrivit serviciului de presă al Legislativului moldovean, cei doi oficiali s-au pronuntat pentru desfasurarea alegerilor de o maniera corecta in conformitate cu principiile democratice international recunoscute. Interlocutorii au discutat evoluţia procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, starea actuală a reformelor democratice din ţară, menţionând necesitatea continuării transformarilor interne şi ajustării sectoarelor prioritare pentru dezvoltarea social-economică.

A fost subliniată importanţa lansării unor negocieri pe marginea unui cadru juridic mai avansat al relaţiilor cu Uniunea Europeană, care ar rezulta în elaborarea unui document nou de cooperare. Acest nou acord, au stipulat interlocutorii, trebuie să ofere acces Moldovei la libertăţile europene - libertatea circulaţiei persoanelor, bunurilor, serviciilor şi a capitalului.

Parţile au abordat o serie de aspecte ce se referă la soluţionarea problemei transnistrene şi procesul de negocieri. În context, oficialii au pledat pentru soluţionarea conflictului în baza principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În acelaşi timp, a fost accentuat faptul că o eventuală soluţtie a diferendului trebuie să fie negociată în cadrul formatului extins „5 + 2”.

Pe parcursul saptămânii curente va avea loc, de asemenea, o întrevedere comună a Reprezentantului Special al UE in Moldova cu  preşedintele Parlamentului, liderilii fracţiunilor parlamentare şi deputaţii neafiliaţi.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus