Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.02.2008

NewsIn: Directorul celei mai mari publicaţii de opoziţie de la Chişinău riscă trei ani de închisoare

Procuratura Generală a Republicii Moldova a început luni urmărirea penală împotriva directorului publicaţiei Timpul, Constantin Tănase, pentru declaraţii făcute de acesta în urmă cu o săptămână la un miting organizat de Uniunea Jurnaliştilor pentru susţinerea ideii de aderare a ţării la NATO.

Constantin Tănase declarase, în deschiderea mitingului organizat la 3 februarie, că Republica Moldova "nu trebuie să scape doar de Voronin şi comunişti, ci şi de ruşi. Trebuie să scăpăm de influenţa rusească, înainte de toate, în caz contrar, vom face astfel de mitinguri încă 20 de ani", a spus Tănase.

Acuzaţiile pe care i le adice Procuratura Generală lui Constantin Tănase în urma acestor declaraţii se referă la "acţiuni intenţionate îndreptate spre aţâţarea vrajbei sau dezbinării naţionale, rasiale sau religioase". Sancţiunea prevăzută de acest articol al Codului Penal este de amendă în valoare de aproximativ 450 dolari sau trei ani privare de libertate, precizează corespondentul NewsIn la Chişinău.

Procuratura a anunţat, într-un comunicat, că, în cadrul mitingului, "au fost expuse public (de către directorul cotidianului independent Timpul, Constantin Tănase, şi alţii) îndemnuri îndreptate spre aţâţarea vrajbei şi dezbinării naţionale, precum şi la limitarea directă a drepturilor reprezentanţilor naţiunii ruseşti din Republica Moldova".

"Respectivele chemări au adus atingere relaţiilor sociale privind buna convieţuire a cetăţenilor statului, au lezat onoarea şi demnitatea reprezentanţilor naţiunii ruseşti, punând în pericol securitatea publică", se mai spune în comunicatul Procuraturii Generale.

Constantin Tănase a declarat pentru NewsIn că spusele sale au fost scoase din context şi reinterpretate, iar gestul Procuraturii Generale de a porni urmărirea penală împotriva sa este o acţiune de răfuială politică care îl vizează personal, pentru că de ani de zile are o atitudine critică faţă de regim şi faţă de preşedintele Voronin. "Este o încercare de a mă intimida şi a-mi închide gura şi nu numai mie, ci şi celorlalţi jurnalişti din presa liberă din Republica Moldova, o provocare înscrisă perfect în logica politică a regimului comunist de la Chişinău", a spus Constantin Tănase.

În plus, potrivit lui Tănase, anul 2008 este unul preelectoral şi în ajun de alegeri regimul încearcă să-şi anihileze oponenţi politici şi presa neloială. "Acum a venit şi rândul jurnaliştilor şi, am spus-o încă de acum câţiva ani, ne vor lua unul câte unul, dacă nu vom fi solidari. Acum este momentul să ne demonstrăm solidaritatea de breaslă. Şi nu doar jurnaliştii şi politicienii, dar şi oamenii de rând, care nu au nici ei nicio garanţie că nu vor fi luaţi şi pedepsiţi de forţele de ordine pentru niste opinii exprimate", a declarat Tănase. 

Directorul Asociaţiei "Juriştii pentru Drepturile Omului" de la Chişinău Vitalie Nagacevschi, avocat care a câştigat un număr mare de procese intentate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva Republicii Moldova, sugerează procurorilor să citească deciziile CEDO prin care Republica Moldova este acuzată de nerespectarea articolului 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului cu privire la libertatea de exprimare. Potrivit lui Nagacevschi, declaraţiile lui Constantin Tănase nu pot cădea sub nicio formă sub incdenţa Codului Penal, pentru că el s-a referit la faptul că Republica Moldova trebuie să scape de prezenţa Federaţiei Ruse ca stat şi nu de ruşi ca naţiune. 

Din punct de vedere politic, acţiunea este o mişcare concertată şi concentrată împotriva presei de opoziţie pe ansamblu, începută odată cu indicaţia dată de preşedintele Voronin Serviciului de Informaţii şi Securitate de a urmări presa finanţată din afara Republicii Moldova. "Aceasta este următoarea acţiune de suprimare a presei independennte necomuniste, care se datorează în primul rând faptului că suntem într-un an preelectoral şi puterea se pregăteşte astfel de alegeri", a declarat pentru NewsIn avocatul Vitalie Nagacevschi.

La mitingul din 3 februarie au fost prezenţi membri ai mai multor formaţiuni de opoziţie de la Chişinău, care s-au pronunţat pentru aderarea Republicii Moldova la Alianţa Nord-Atlantică, subliniind faptul că doar având asigurate nişte garanţii de securitate Chişinăul va putea vorbi şi despre integrarea în Uniunea Europeană.

A doua zi, mai multe agenţii de presă ruse au publicat ample comentarii în care au inserat opinii indignate de declaraţia lui Constantin Tănase. În următorul număr al publicaţiei Timpul, directorul a scris că "autorii acestor declaraţii procedează în bine cunoscutul stil al propagandei imperiale ruseşti, în scopul dezinformării şi manipulării opiniei publice în direcţia dorită de Moscova".

"Astfel, fraza 'Moldova trebuie să scape nu numai de Voronin şi de comunişti, dar şi de ruşi', a fost scoasă din context şi răstălmăcită aşa cum le-a convenit lor. Răstălmăcirea în mod pervers a acestei afirmaţii - cum că, chipurile, m-aş fi referit la ruşii din Republica Moldova şi nu la prezenţa politică, militară şi economică a Federaţiei Ruse - e un truc pe cât de vechi şi bine cunoscut, pe atât de murdar. Moscova l-a aplicat cu succes în anii dezmembrării fostei URSS, când moldovenii s-au ridicat la luptă pentru eliberarea lor naţională şi când KGB-iştii lansau lozinci de genul 'Valiza-gara-Rusia' pentru a-i discredita pe liderii acelei mişcări", a scris Constantin Tănase.

"Înţelegem cât e de mare şi astăzi interesul Moscovei de a reinterpreta anume astfel lucrurile. Nu declaraţia mea 'naţionalistă' a deranjat, ci problema discutată la miting: aderarea Republicii Moldova la NATO. Rusiei îi este mai plăcut să discute despre 'naţionaliştii de la Chişinău', decât despre regimul lui Igor Smirnov de la Tiraspol (apropo, cetăţean al Federaţiei Ruse) şi despre armata rusească din regiune, pe care Moscova de 17 ani nu doreşte să o retragă, sau despre despăgubirile pe care ar trebui să le plătească Rusia pentru ocupaţia Basarabiei din 1940, deportările şi foametea organizată şi multe altele. În schimb, despre 'naţionalismul românilor moldoveni' Moscova vorbeşte cu multă plăcere", potrivit lui Tănase.

"O spun cu toată claritatea: ca europeni şi oameni civilizaţi, cu etnicii ruşi din Republica Moldova avem o singură şi simplă problemă - dorim să înveţe limba populaţiei băştinaşe şi să se integreze cât mai repede în viaţa acestei ţări. În rest, nu putem avea nimic cu ei, deoarece şi ei, ca şi populaţia băştinaşă, ca şi celelalte minorităţi etnice din Republica  Moldova, sunt victime ale aceluiaşi regim comunist. Moscova nu trebuie să se ocupe cu a-i trata pe basarabeni de naţionalism, ci să aibă grijă de sănătatea ei şi să se trateze ea însăşi de imperialism şi şovinism velicorus", mai scria directorul publicaţiei Timpul, Constantin Tănase.

Sursa: NewsIn

Editor senior Luana Pavaluca

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus