Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2008-02-10/3954-3954.html
Data: Feb 10, 2008 (19:56)

Expert-grup: Un cost al consolidarii terenurilor agricole în Moldova va fi intensificarea presiunilor de emigrare asupra populaţiei rurale

Analstul economic de la Exper-grup Valeriu Prohniţchi menţionează în comentariul său săptămânal că în rezultatul consolidării terenurilor agricole, mulţi locuitori de la sate vor rămâne fără lucru, fapt ce-i va determina să plece peste hotare.

Potrivit lui Valeriu Prohniţchi, un factor esential, ce determină numărul întreprinderilor agricole mici este ponderea populatiei rurale, care în Moldova este de peste 60%. „Din cauza absenţei economiei rurale neagricole majoritatea cetăţenilor care încă nu au emigrat îşi asigură viaţa din activităţi agricole de subzistenţă. În situaţia când aceşti locuitori rurali nu au alternative economice fezabile, consolidarea terenurilor şi urmărirea unei productivităţi mai înalte a muncii va implica eliberarea forţei de muncă care nu-şi va găsi utilizare pe scară largă. Cu alte cuvinte, un cost al consolidarii terenurilor agricole va fi intensificarea presiunilor de emigrare asupra populatiei rurale”, notează Prohniţchi.

Mai mult, Valeriu Prohniţchi menţionează că în ţările UE, pe care guvernul moldovean le invocă atât de frecvent ca exemplu, gospodăriile agricole mici au un rol extrem de important, ce nu se limitează doar la domeniul economic. „Gospodăriile agricole mici sunt importante pentru a asigura o valorificare „cruţătoare” a terenurilor, a conserva mediul ambiant, a dezvolta turismul rural şi a menţine tradiţiile şi valorile culturale care îşi au originea în mediul rural”, notează expertul. Astfel, în UE-27 ponderea gospodăriilor agricole mici (cu suprafata sub 5 ha) în totalul exploataţiilor agricole variază de la 9,3% în Finlanda, 22% în Germania şi Belgia, 75% în Portugalia şi Polonia până la peste 90% în România şi Bulgaria.

Totodată, el menţionează că între consolidarea terenurilor, promovată de actualul guvern, şi sporirea competivităţii produselor agricole din Moldova nu există întotdeauna legături directe pozitive. Potrivit lui, este adevarat că în ţările UE şi CSI se observă o anumită legătură pozitivă între suprafetele medii lucrate de înterprinderile agricole mari şi recoltele medii la hectar. „Însă această legatură este limitată numai la cazul produselor cereale. Cât de mult nu şi-ar consolida terenurile, Moldova nu va dispune de suprafeţele agricole pe care le are Rusia, Germania sau Kazahstanul”, notează Prohniţchi, adăugând că avantajele Moldovei sunt în ramurile de cultivare a legumelor şi fructelor, care nu implica suprafete înalte, ci tehnologii agricole mai sofisticate. În cazul acestor produse, suprafata medie a terenurilor nu este un factor al competitivităţii, afirmă expertul.