Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.02.2008

Voronin a vorbit la Munchen despre euromodernizare şi consolidarea neutralităţii Moldovei

Voronin a vorbit la Munchen despre euromodernizare şi consolidarea neutralităţii Moldovei

În discursul rostit în cadrul Conferinţei pentru Politica de Securitate de la München Vladimir Voronin s-a referit la nişte motive, care în opinia lui, „vorbesc despre apropiatele schimbări în bine” în Moldova: reglementarea conflictului transnistrean prin euromodernizare, consolidarea neutralităţii Moldovei şi necesitatea conferirii Transnistriei unui statut garantat temeinic în cadrul statului reunificat.

Potrivit serviciului de presă al Preşedinţiei, Voronin a participat la evenimentul de la Munchen „pentru prima şi ultima dată, în calitate de preşedinte al Republicii Moldova”.

Şeful statului moldovean a menţionat că Moldova are mai multe chipuri şi identităţi, care pot fi îmbinate cu greu. „Aceasta este o ţară din Europa de Sud-Est şi, totodată, ea este o ţară din Europa de Est, o ţară care poate fi raportată şi la regiunea balcanică, şi la ţările din bazinului Mării Negre. Moldova are calitatea de membru al CSI şi al GUAM şi, totodată, ea este un stat ce depune eforturi susţinute pentru a adera la Uniunea Europeană”, a declarat Voronin, adăugând că „oricât de diferite ar fi chipurile Moldovei, este absolut clar că ea este Europa”.Vladimir Voronin a mai spus că politica euroterapiei s-a dovedit a fi pentru Moldova cel mai bun remediu şi că modul în care este soluţionat conflictul transnistrean constituie un nou model de soluţionarea a conflictului, ce poate fi numit „reglementare prin euromodernizare”. „E destul să reamintim că Misiunea Uniunii Europene în sectorul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene şi acţiunile solidare ale Moldovei şi Ucrainei au schimbat în mod principial însuşi contextul reglementării. În doi ani, regiunea transnistreană şi economia ei au intrat, practic, în albia comerţului exterior legal, iar acordarea de către Uniunea Europeană a preferinţelor comerciale autonome Moldovei îi permit acum şi regiunii transnistrene să-şi sporească substanţial potenţialul economic. Noi vedem cum, pe baza exemplului Moldovei, apare un nou model de reglementare a conflictelor, un nou mecanism de restabilire a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale. Acest model ar putea fi numit reglementare prin euromodernizare”, a declarat Voronin.

În al doilea rând, Vladimir Voronin a subliniat faptul că neutralittea Molodvei trebuie dezvoltată şi că Moldova are nevoie de recunoaşterea internaţională a neutralităţii sale. El a stăruit asupra faptului că dezvoltarea în continuare, la modul practic, a neutralităţii Republicii Moldova consfinţite de Constituţie, interzicerea amplasării pe teritoriul ţării a forţelor armate şi a obiectivelor militare ale altor ţări pot avea o perspectivă destul de constructivă. „Nu, Moldova nu are nevoie de garanţii politice externe ale statutului său de neutralitate. Noi înţelegem foarte bine că asemenea garanţii nu există. Republica Moldova are nevoie, înainte de toate, de recunoaşterea internaţională a neutralităţii sale, de o atitudine deschisă şi plină de respect faţă de opţiunea constituţională a poporului moldovenesc din partea Federaţiei Ruse, Ucrainei, Uniunii Europene şi SUA”, a declarat preşedintele moldovean.

Potrivit lui, apărarea consecventă anume a unei atare logici poate deveni o premisă sigură pentru soluţionarea problemei transnistrene. „Demilitarizarea părţilor în conflict, unirea resurselor lor umane, transformarea forţelor lor armate în contingente profesioniste, pregătite să îndeplinească doar funcţii pacificatoare constituie acea cale distinctă de dezvoltare a principiilor securităţii, care este determinată de opţiunea noastră pentru neutralitate. Eu am susţinut în repetate rînduri o teză destul de principială, pe care sînt gata s-o reiterez şi în faţa acestui auditoriu: forţele armate ale Moldovei unificate pot avea sens şi conţinut ideinic doar ca forţe de menţinere a păcii, ca o forţă gata să vină în ajutor la solicitarea unor organizaţii internaţionale, să manifeste solidaritate cu alte ţări şi popoare”, a spus Vladimir Voronin.

În al treilea rând, şeful statului a subliniat că actualul format de negocieri este unul confortabil pentru toate părţile implicate şi că Transnistria are nevoie de un statut garantat temeinic. Potrivit lui,  în prezent trezeşte un interes crescând nu atât actuala situaţie problematică din Moldova, cât cituaţia care va apărea după unificarea Moldovei.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus