Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.02.2008

Primul Birou al Istoriilor de Credit din Moldova – IMC Infocredit – a început prestarea serviciilor informaţionale către structurile financiare autohtone

Primul Birou al Istoriilor de Credit din Moldova – IMC Infocredit – a început prestarea serviciilor informaţionale către structurile financiare autohtone

Precum a menţionat director executiv al Biroului Istoriilor de Credit IMC Infocredit Marcel Scorpan, „în prezent, prin larga răspândire a creditelor de retail, când clienţii primesc împrumuturi în baza buletinului de identitate, a crescut considerabil rata datoriilor la credite şi împrumuturi nerestituite”.

În ţările dezvoltate există un sistem de schimb de informaţie reciproc între instituţiile financiare şi clienţii săi, care permite reducerea semnificativă a ratei datoriilor la credite şi împrumuturilor nerestituite.Această activitate este efectuată de Birourile Istoriilor de Credit, care colectează, păstrează, verifică, analizează informaţia despre debitori cu scopul transmiterii ulterioare a acesteia către bănci. Pe de altă parte, datorită acestui sistem înşişi debitorii obţin o istorie personală de credit, care face creditarea mult mai accesibilă şi transparentă.

IMC Infocredit a semnat deja Acorduri de Prelucrare a Informaţiei cu principalele patru bănci comerciale, Moldova AgroIndBank, Banca de Economii, Mobiasbanca şi Victoriabank, care sunt partenerii IMC Infocredit şi prestatori de date pentru Biroul Istoriilor de Credit. Prestatori de date din sectorul non-bancar sunt companiile de asigurări, companiile de telecomunicaţii, registrele de stat şi cele private. În perspectivă IMC Infocredit va cooperă cu celelalte bănci comerciale, companiile financiare, companiile de leasing, companiile prestatoare de servicii comunale.

Conform cercetărilor efectuate, în a doua jumătate a anului 2008 volumul interpelărilor adresate Biroului Istoriilor de Credit va fi de circa 25 mii de interpelări pe lună, concomitent de la toţi utilizatorii, urmând o creştere substanţială către sfârşitul anului 2009. Numărul de rapoarte rezultative emise va fi de câteva sute pe lună, în a doua jumătate a anului 2008, majorându-se la câteva mii, către sfârşitul anului.

Compania IMC Infocredit a fost Fondată în anul 2004. Investiţiile companiei pentru fondarea Biroului Istoriilor de Credit depăşesc 2 milioane USD. Principalul partener în procesul creării primului birou de credite în R. Moldova este biroul internaţional de credite Creditinfo Group care activează pe piaţa creditară internaţională din 1997. Din 2002 Creditinfo Group activează pe plan internaţional direct în 11 ţări ca partener la crearea birourilor, şi indirect în 13 ţări în calitate de furnizor al softului destinat operării biroului istoriilor de credit. Creditinfo Group participă la formarea birourilor istoriilor de credit în ţări ale CSI ca Georgia, Lituania, Kazahstan, Moldova şi Ucraina.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus