Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.02.2008

Adrian Cioroianu: Vom sprijini şi în 2008, cu înţelepciune şi deschidere, Republica Moldova

Adrian Cioroianu: Vom sprijini şi în 2008, cu înţelepciune şi deschidere, Republica Moldova

Ministrul de Extrne al României Adrian Cioroianu a declarat marţi, 5 februarie, în cadrul unei conferinţe, că în 2008, în premieră, Republica Moldova va fi unul dintre principalii beneficiari ai proiectelor de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare gestionate de MAE român.

„Din proprie experienţă, România spune Republicii Moldova că apropierea progresivă de Uniunea Europeană este cea mai bună linie politică. Vrem ca şi cetăţenii Republicii Moldova să se bucure de oportunităţile oferite de către UE, prin definirea parteneriatului de mobilitate UE - Republica Moldova”, a spus Cioroianu.

De asemenea, şeful diplomaţiei române s-a arătat convins de importanţa găsirii unei soluţii pentru conflictul transnistrean care să respecte suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova şi să contribuie la securitatea regională.

Cioroianu a spus că, în calitatee de membru al Alianţei Nord-Atlantice, România va continua să sprijinim proiecte concrete care servesc apropierii dintre Republica Moldova şi NATO.

Potrivit lui, în 2008, vor fi îmbunătăţite şi diversificate serviciile consulare şi facilităţile de mobilitate acordate de România cetăţenilor Republicii Moldova. Şeful diplomaţiei române a amintit că la finele anului trecut a fost inaugurat un nou sediu al secţiei consulare a Ambasadei României la Chişinău, astfel, că în prezent aceasta are capacitatea de a acorda zilnic până la 1000 de vize cetăţenilor R. Moldova.

Referindu-se la activitatea MAE român în 2007, Cioroianu a menţionat ajutorul umanitar în valoare de 2,1 mil. euro, acordat la solicitarea Modovei. De asemenea, România a obţinut al doilea mandat consecutiv de punct de contact NATO pentru Ambasada României la Chişinău şi a avut un rol important în deschiderea Centrului de Informare şi Documentare al NATO la Chişinău. Printre sarcinile de viitor ale MAE Cioroianu a menţionat că România va urmări respectarea drepturilor etnicilor români din ţările vecine sunt respectate şi va sprijini identitatea culturală şi religioasă a conaţionalilor noştri, prin programe adaptate specificului fiecărei comunităţi. „MAE este dator, în acelaşi timp, să creeze condiţiile necesare păstrării şi dezvoltării identităţii religioase, lingvistice, culturale şi politice a membrilor comunităţilor româneşti care trăiesc în Republica Moldova, Ucraina, Serbia, precum şi a românilor din ţările Europei de Vest şi din alte părţi ale lumii”, a menţionat ministrul român de externe.„Doresc să insist din nou asupra unui lucru: fiecare român, oriunde s-ar afla, chiar dacă nu poartă un paşaport diplomatic, este un ambasador al României! Are datorii, dar şi drepturi pe care vrem să i le protejăm. Imaginea ţării o face fiecare dintre ei şi, dacă imaginea va fi mai bună, pe măsura progreselor reale, poate că „acasă” va deveni un loc mai atractiv decât căutarea unui rost mai bun în alte ţări”, a mai declarat Adrian Cioroianu.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus