Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.02.2008

Mediafax: Preşedintele Parlamentului de la Tiraspol nu respinge ipoteza unui stat comun cu R. Moldova - presă

Preşedintele Parlamentului transnistrean, Evgheni Şevciuk, a refuzat să excludă vreo posibilitate privind viitorul regiunii separatiste, afirmând că totul este posibil, inclusiv opţiunea unui stat comun cu Republica Moldova, relatează Tiraspol Times, în ediţia electronică.

"Ar trebui să avem în minte memorandumul din 1997 (privind fundamentele normalizării relaţiilor dintre Republica Moldova şi Transnistria). Potrivit memorandumului, Transnistria ţi-a asumat obligaţia de a analiza posibilitatea unui stat comun cu Republica Moldova", a precizat Şevciuk, în vârstă de 39 de ani, lider al celui mai important partid din opoziţia transnistreană, Reînnoirea.

Documentul din 1997, numit Memorandumul Primakov, după numele ministrului rus de Externe din acea perioadă care a încheiat acordul, permite Transnistriei să aibă un comerţ exterior liber. Din martie 2006, Republica Moldova a încălcat acordul prin instituirea de noi reguli care constau într-o blocadă vamală asupra exporturilor, conform publicaţiei citate.

"De fapt, acest document nu precizează dacă ar trebui să fie o federaţie, o confederaţie sau o uniune. Transnistria nu a respins acel acord şi nu a spus niciodată că este invalid", a declarat Şevciuk, citat de agenţia Interfax.

"Trebuie să urmărim politica autorităţilor moldovene şi să vedem dacă ele sunt capabile să reglementeze problema relaţiilor noastre în mod constructiv", a adăugat el. Dacă sunt dezvoltate tendinţe pozitive, vor exista mai puţine tensiuni între noi. Apoi putem discuta despre viitoarele iniţiative", a explicat el.

Structura unei federaţii sau confederaţii formate din Republica Moldova şi Transnistria va trebui construită de la început, pe baza unor noi negocieri şi egalitate între cele două părţi. Două documente anterioare care menţionau o confederaţie sau un stat federativ cu Republica Moldova au fost anulate oficial de Parlamentul condus de Şevciuk în februarie 2007. Obiectivele politicii externe ale Transnistriei din 2005 definesc republica drept un stat suveran şi independent.

Majoritatea populaţiei transnistrene se opune creării unui stat comun cu Republica Moldova.

Sursa: MEDIAFAX

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus